Съветите на Люба: Перфектно пухкави кекс и картофено пюре
от Kulinar.bg | 20 април 2015
Само с една малка хитрост

Добре, доста от вас вече са навътре в готвенето и са направили не една и две вкусотии. Но ние трябва да сме полезни на всеки.

 

Та в този ред на мисли, имаме да кажем две неща на прохождащите домакини. Как да направим кекса и картофеното пюре пухкави и апетитни.

 

Събрали сме, тези иначе доста различни една от друга, рецепти под един знаменател, тъй като общата характеристика "пухкавост" в този случай ги обединява.

 

Много често се стремим да направим тестото за кекс гладко, понеже вроденото ни естетическо чувство така ни диктува.

 

Е, недейте да сте чак такива естети и не бъркайте тестото прекалено дълго. Така ще постигнете онази текстура – пухкава и мека, към която се стремите всеки път. 


За да направим пухкаво и вкусно пюре (освен, че е важно да го овкусим подобаващо) е много съществено да използваме истински картофи (казваме го като имаме предвид да не се използва готова смес за картофено пюре – тя не е пюре :) 

 

Картофите още горещи трябва да се намачкат с ръчна преса. Маслото се добавя, докато картофите са още горещи и се разрежда с горещо мляко. Никога не използвайте пасатор. С него пюрето ще стане лепкаво, буквално като лепило.

 

Сега вече знаете как да процедирате при готвенето на тези две вкусотийки, които така или иначе присъстват доста често на масата на почти всеки от нас :)  

Рецепти