Съвети за пескетарианци: Как се почистват миди
от Kulinar.bg | 26 юни 2013
Не е толкова трудно, колкото изглежда

Ако сте пескетарианци, едва ли можете да устоите на мидите – тези толкова вкусни и благодатни за разнообразна кулинарна обработка дарове на морето.

 

Ако сте пескетарианци, също така знаете, че почистването им може да се превърне в една малка борба. Всъщност и то си има своя подход, който се събира в няколко лесни и ефективни стъпки.

 

Спазвайте ги и няма да имате никакви проблеми. Започваме...

 

Разопаковайте мидите, за да им позволите да дишат.

 

Прегледайте ги внимателно и изхвърлете тези, които са "дефектни". Как да разберете това ли?

 

Много просто – леко чукнете мидата. Ако се затвори веднага, значи всичко с нея е наред. Но ако остане отворена, задължително я изхвърлете.

 

Имайте предвид, че ако мидите умрат преди да ги консумирате, ще бъдат отровни и резултатите върху стомаха няма да бъдат никак приятни.

 

Премахнете "брадите" им. Или онези малки кафяви израстъци, които стърчат между двете черупки. Премахването става с рязко издърпване към посока на острия връх на мидата.

 

Накиснете мидите. Потопете ги в съд с чиста студена вода. Нека останат в нея 20 минути. Докато са накиснати, те филтрират водата, като по този начин всички песъчинки ще излязат.

 

Извадете мидите от водата с помощта на решетъчна лъжица. Поставете ги в друга купа с нова вода.

 

Започнете да ги почиствате една по една с помощта на четка.Може да използвате четка за зъби. По повърхността им не трябва да остане нищо.

 

След като сте ги почистили, изплакнете ги хубаво под течаща вода.


Леко ги подсушете с чиста кърпа. Отцедете ги от водата. Voila, вече са готови за готвене!

 

Най-лесният и гарантирано вкусен начин е да си ги приготвите върху ламарина на огън.

 

Обаче ако не сте на брега на морето, можете да направите компромис и да използвате тенджера и котлон.

 

Лесно е: нареждате мидите върху дъното й, да го покрият добре, без да си "пречат".

 

Когато са готови, ще започнат да се отварят и ще придобият оранжев цвят.

 

Няма нужда нито от подправки, нито от сол - "супичката" от солена вода, която се отделя по време на готвенето, е напълно достатъчна.

 

Ако намирате съветите на Kulinar.bg за полезни, непременно бъдете в крачка с него!

Рецепти