Супер удобен спрей за намазняване на тавите
от Kulinar.bg | 01 септември 2015
И формите при печене

Каквото и печиво да правим, винаги се налага да намазняваме тавата или формата.

 

Ако и на вас ви се е случвало да изразходите цялата мазнина, с която разполагате, в дадено печиво, и накрая сте се оказали без капка мазнина за намазване на съда, то знаете, че е доста неприятно, особено ако нямате и хартия за печене. А в някои рецепти дори хартията се намазнява.

 

Тъй че откъдето и да го погледнем, то ни трябва мазнина, отделно от тази, с която готвим.

 

Именно по тази причина, някои чуждестранни (най-вече американски) готвачи и домакини използват спрей за готвене. Специална мазнина, в удобно шише с впръскващ механизъм, с която лесно намазняват формата или тавата. А освен това, с този спрей не се налага да разнасяме мазнината с ръце и не се налага да се мием по 10 пъти.

 

Вече и на нашия пазар може да се срещне въпросния спрей, но какво ще кажете, ако си направим един в домашни условия.

 

Така и така си имаме някаква мазнина (олио или зехтин), трябва ни само едно шише с въпросния впръскващ механизъм и вода. Използвайте сварена, дестилирана/филтрирана вода. Съотношението на водата и зехтина или олиото е: 1 част мазнина, 4-5 части вода. 

 

Преди да ги налеете в шишето, трябва да го стерилизирате в кипяща вода. Наливате мазнина и водата в него, разклащате добре спрея за готвене.

 

Важно е да се знае, че трябва да се разклаща всеки път спрея за готвене, преди да се използва. Тъй като водата и мазнината не остават смесени след първото разклащане.

 

Това е един наистина много удобен метод. Спреят за готвене действа супер за всякакви печива, бисквити и сладкиши.

 

32902

 

32905   32906

кадри:youtube.com

Рецепти