Супер важни витамини: D
от Kulinar.bg | 28 юни 2013
Защо приемът на витамина е важен за здравето и каква е дозата

Когато човек не е здрав или пък просто желае да засили имунната си система, той знае – трябва да приема витамини. Разбира се, от витамини до витамини има разлика, както има значение дали се приемат в естествена форма, чрез определени храни.

 

Несъмнено "слънчевият" витамин, както често се нарича витамин D, е един от най-важните за човешкия организъм.


Дали обаче го "приемаме" в достатъчни количества, имайки предвид "затворения" между четири стени начин на живот, който повечето от нас водят, и компромисите с храненето, които често правим?

 

Всъщност ниското ниво на витамина в кръвта се свързва с по-голяма вероятност от рак, остеопороза, артрит и дори депресия. Няма как да не сте забелязали колко по-унили се чувствате, когато слънцето се е скрило от небосклона.

 

Ако не вярвате, че витамин D може да ви защити от опасните заболявания на 21 век, има редица медицински обусловени доказателства, които ще променят мнението ви.

 

Според Харвардското училище за обществено здраве, няколко сериозни научни изследвания свързват ниското ниво на витамин D във възрастни индивиди с повишен риск от фрактури.


Изследователите всъщност открили, че единствено завишеният прием на тази добавка (поне 800 IU* на ден) може да предотврати невертебралните и бедрени счупвания.

 

Друго изследване проследява 50 000 души в добро здраве в продължение на 10 години. Учените открили, че хората, които имат недостиг на витамина, са по-застрашени от сърдечен удар.

 

Повечето здравни специалисти се съгласяват, че здравословното ниво на D в кръвта е средно около 50-60 ml, според други – дори повече.

 

Има стотици, ако не хиляди, проведени изследвания и написани доклади на тази тема.


Според американския доктор Уилям Грант, който е известен изследовател на витамин D, човек трябва да приема от 2000 до 4000 IU на ден, за да намали вероятността както от възпалителни, така и от хронични заболявания.


Любопитно е, че хората с по-тъмна кожа трябва да приемат дори по-голямо количество.


Храните, най-богати на витамина, са черен дроб на треска, рибено масло, сьомга, херинга, пъстърва, соево мляко и др.

 

 * IU :  Във фармакологията, Международната Единица (International Unit) означава измерване на количеството на веществото, въз основа на биологичната активност или резултат. При витамин D 1 ME се равнява на 0.025 микрограма.

 

Рецепти