Спрете да изхвърляте стеблото на броколите!
от Симона Иванова | 23 октомври 2015
Вижте какво да си направите с него

Броколите добиват все повече популярност.

 

Те са от онези зеленчуци, за които знаем, че са супер полезни, но освен това са и много вкусни.

 

Хем вкусно, хем полезно - защо да не хапваме броколи по-често?

 

Защо са полезни? Изключително богати са на витамин С, витамин К и витамини от целия В-комплекс. 

 

Най-полезното вещество в тях безспорно е сулфоранът - най-мощното естествено антиканцерогенно вещество, познато на науката. 

 

Вижте как броколите побеждават рака. Консумацията им успешно предотвратява рак на стомаха, рак на кожата и спира растежа на вече зародили се туморни клетки. 

 

Когато купуваме броколи, в магазина винаги гледаме тези, които имат най-малко стебло. 

 

Защо? Защото смятаме тази част за непотребна и винаги я изхвърляме.

 

Е, длъжни сме да ви кажем, че стеблото на броколите има абсолютно същите полезни вещества ( и то в същите количества), както розичките, които обикновено ядем.

 

Стеблото, макар и малко по-твърдо, е също толкова вкусно и очевидно - също толкова полезно.

 

Затова спрете да го изхвърляте и намерете начин да го включвате я ястията, които правите.

 

Както и розичките, то може да се консумира сурово, на пара или печено. за да го включите в ястията, първо трябва да го обелите с белачка за зеленчуци и да отстраните най-крайната част.

 

Следващият път, когато приготвяте броколи на пара, просто го нарежете на ситно и сгответе и него. 

 

Може да го прибавяте, когато правите запеканка със зеленчуци, също обелено и нарязано на ситно. 

 

Когато правите кюфтенца от броколи е просто задължително да го добавите. Там зеленчуците са толкова ситно нарязани (или блендирани), че стеблото дори няма да се усеща, но хем ще допринесе за полезността на ястието, хем ще увеличите количеството и няма да изхвърляте нищо ценно. 

 

Включвайте го задължително, когато правите супа от броколи. Просто го нарежете на п-ситно, за да се свари равномерно с розичките.

 

А сега искаме да ви дадем рецепта, в която да включите сурово стеблото на броколите. 

 

Вкусна и супер здравословна зелева салата с броколи 


Продукти: 


За дресинга: 


- 1/2 ч.ч кисело мляко

- 2 с.л. ябълков оцет

- 2 с.л. мед

- сол и пипер


За основата:


- 1 стебло от броколи (може и 2)

- 1/2 глава червено зеле

- 2 моркова

- 1 ябълка (по-кисела)


След като сте обелили стеблото, трябва да го настържете и леко да го отцедите. 


34688 34687

 

Към него добавете нарязаното на ситно зеле, настърганите моркови и ябълка. 

 

За дресинга просто смесете в купичка всички продукти и разбъркайте с телена бъркалка. Използваме кисело мляко вместо майонеза, за да се придържаме към здравословния вариант на тази салата. Но ако искате може да добавите малко (1 с.л.) майонеза за вкус.

 

Залейте салата с дресинга, разбъркайте и сервирайте. Отгоре по желание поръсете с пресен лук.

 

34686

 кадри - youtube.com

Рецепти