Спрете да изхвърляте водата, в която варите спагетите!
от Симона Иванова | 08 октомври 2015
Ако се чудите защо...

Понеже обожаваме пастата, не спираме да търсим нови и по-добри начини за приготвянето й.

 

Всякакви спагети, макарони, талиатели и т.н. Приготвяме ги по сходен начин - варим пастата, отцеждаме я и я смесваме с приготвения сос.

 

Най-много експериментираме със соса, като основно се придържаме към две основи - бял (сметанов) сос или червен (доматен сос).

 

Защо обаче нашата паста, колкото и да се стараем, никога не се получава като в ресторантите? И защо не можем да достигнем онази перфектна кремообразна текстура на сметановия сос, която толкова ни се иска. 

 

Сега ще ви разкрием защо се получава така.

 

Ресторантьорите знаят и прилагат един малък трик, който обаче променя вкуса на цялото ястие. 

 

Вместо чиста вода за соса използват водата, в която са варили спагетите!

 

Толкова просто и същевременно гениално...

 

Прави ви впечатление, че когато изхвърляте водата, тя не прилича на чиста вода (въпреки че не добавяте нищо по време на варене), а е някак по-гъста.

 

Защо? Защото по време на варенето в нея се отделя нишесте от спагетите.

 

И какво от това... Много просто - това нишесте ще сгъсти допълнително соса, без да добавяте брашно.

 

Освен това сосът ще стане много по-кремообразен и вкусен.

 

Още нещо - колкото и наясно да сме с факта, че при готвене не бива да се добавя студена вода, го правим понякога (доста често). 

 

Ако използвате водата, в която сте варили спагетите, сте сигурни, че тя вече е гореща и добавяйки я, няма да "стресирате" готвещия се сос. 

 

Говорейки за спагетите, да ви припомним супер лесен начин, с който да определите точната порция спагети.

 

Ще се съгласите ли вече, че идеята е гениална? Както използваме водата, в която сме варили картофите, когато правим пюре, така е и напълно логично да използваме водата от спагетите.

 

Така или иначе при всички случаи се налага да добавите малко водичка към соса, защо да не ползвате сгорещената вече вода. 

 

Още един съвет от нас - по време на варенето сложете към водата малко сол и мазнина. Солта ще овкуси спагетите, а мазнината ще им попречи да се слепнат. А и с тези добавки водата след това ще придаде по-добър вкус на соса.

 

 

34169

photl.com

Рецепти