Силни и вкусни имуностимуланти
от Kulinar.bg | 07 януари 2013
Как да направим организмите си максимално устойчиви

Всички отлично знаем, че най-добрият начин да се преборим с настинките и понижения тонус е именно правилното хранене.

Най-добрите лекарства са именно натуралните продукти, които са лесно достъпни, много полезни и често пъти – вкусни. Точно такъв е случаят с петте естествени лекарства, които ви предлагаме.

Чесън

Едва ли ще се намери човек, който да не е запознат с магическите свойства на ароматните скилидки. Понякога именно този характерен аромат ни отказва от консумацията на чесън, особено през работната седмица.

Силната миризма се дължи на алицина, който има антиоксидантно действие. Доказано е, че чесънът помага при респираторни инфекции.

Знаехте ли, че Питагор нарича чесъна „царят на всички подправки“? Независимо дали ще го хапвате суров (например в салати) или ще го обработите термично (скилидки чесън се добавят към бобена и лещена чорба), нека редовно присъства в зимното меню.

Моркови

Салатата от моркови и цвекло вероятно ни е най-любимата през този сезон. Оранжевите симпатяги укрепват имунната система. Ако ги консумирате под формата на фреш, ще увеличити притока на бета каротин във вашата система. Бета каротинът е най-известният картеноид. Едно от най-силните му свойства се крие в умението му да разтваря мазнини.

Джинджифил

Малко известен факт е, но е факт. Джинджифилът страшно помага при симпотоми на настинка и грип. Освен това, успокоява мускулите и помага на храносмилането. Има широко приложение в кухните на Китай и Индия. Приятният аромат на корена на растението се дължи на есенциалните масла, които съдържа. Богат е на магнезий, калций, калий и на протеини.

Мед от Манука

Този мед, идващ от Нова Зеландия, е повече от вълшебен. Прави се от цветовете на чаеното дърво Манука. Маорите са го използвали като лечебно средство още в древността. Медът е известен със своите антисептични и антибактериални свойства.

По-богат е на минерали, витамини, аминокиселини и антиоксиданти от останалите видове мед. За което свидетелства и сравнително високата му цена.

Ленено масло

Има една особено добра причина да консумираме ленено масло през зимата. То увеличава броя на фагоцитите – клетките, които се борят с бактериите и другите неприятелски за организма частици. Лененото масло също така спомага за усвояването на минерали. Може да добавяте от една до три лъжици ленено масло към своите домашно приготвени сокове.

Рецепти