С грижа за дървената лъжица
от Kulinar.bg | 29 ноември 2012
Няколко полезни съвета

Всяка кухня си има своята дървена лъжица. На пръв поглед примитивният интрумент всъщност е много удобен и мултифункционален.

 

Но как се поддържа? Почистването на дървената лъжица може да бъде истинско предизвикателство.

 

Накиснете я в гореща, насапунисана вода, изплакнете, след това отново накиснете във вода с оцет за около 5 минути. Подсушете я хубаво с кърпа и я оставете на открито, за да изсъхне напълно.

 

Може ли да се мие в съдомиялната? Да, но се изхабява по-бързо.

 

А опасни ли са от хигиенична гледна точка? Разбира се, че не. Дървото е естествен материал и дори е за предпочитане.

 

Единственият случай, в който може да имате проблем, е ако се е напукала и в процепите, след готвене, остане храна. В такъв случай най-добре я сменете.

 

Ако по повърхността й се образуват петна, може да се отървете от тях с помощта на шкурка.

 

Рецепти