Райска ябълка - божествена сладост
от Kulinar.bg
"Медовината" е изключително вкусен и сладък плод

Райската ябълка произхожда от Китай и Япония, затова на някои места е известна като японска райска ябълка. Ботаническото й наименование е "diospyros" и означава "божествен огън".

 

В България започва да се отглежда през 1935-1940 година. Най-добре вирее около черноморието и градовете Пловдив, Сопот, Карлово, Сливен, Ивайловград.

 

По тези места често я наричат "медовина", което говори за голямото количество захар в нея – 16-18% в зряло състояние. С увеличение на зрелостта, плодът омеква, подобно на киви.

 

Дървото цъфти късно през май. Интересното е, че някои сортове могат да издържат до температура от -20 С. Райската ябълка има богат химичен състав, съдържа редица микроелементи – калий, магнезий, желязо, фосфор, йод.

 

Днес райска ябълка се препоръчва при настинка и кашлица, проблеми с дихателните пътища, нарушения в стомашно-чревния тракт.

 

Голямото количество йод, което се съдържа в плодовете, ги прави добро средство за борба със заболявания на щитовидната жлеза. Плодовете на някои сортове могат да достигнат 500 грама.

 

Плодът е подходящ за десерти, а често се включва и в състава на различни сладка.

 

Рецепти