Пъстърва
Рибата с красиви окраски, богата на Омега-3 мастни киселини

Пъстървата е студеноводна риба, включваща няколко вида - дъгова, балканска, сивен, както и хибридите между тях. Тази риба най-често обитава горните течения на реките, високопланинските езера и язовири, които са богати на кислород.

 

Пъстървата има дълго вретеновидно тяло. Тя бива наричана още постна риба, тъй като не съдържа почти никакви мазнини. Това й качество е резултат от факта, че постоянно е в движение, тъй като живее на места, на които водата тече много бързо и силно.

 

Всички видове пъстърви имат стопанско значение, но най-голямо значение за рибовъдството има дъговата пъстърва. Тя е един от основните обекти на спортния риболов. Това е така, защото се отличава с много вкусно месо и малко кости. Дъговата пъстърва е деликатесен продукт. За нейна родина се смята Северна Америка, и по-точно крайбрежието на Калифорния. През 1882 година е пренесена в Англия, а след това в Шотландия, Франция, Германия и Русия. В България е внесена през 1924 година от Германия. Името на дъговата пъстърва идва от факта, че има множество петна с цветовете на дъгата.

 

Балканската пъстърва първоначално е била разпространена само в Северна Азия и Европа, включително и в България. През 1883 година е пренесена в Северна Америка. Тялото на този вид пъстърва е заоблено, покрито с дребни люспи. По горната и долната челюст се виждат ситни зъби, а между гръбната и опашната перка има малък издатък, наречен "мазен плавник". Цветът й е маслиненозелен, а в коремната област почти жълт. Има големи червени и черни петна от двете си страни. Средната й големина е около 30-40 см. Балканската пъстърва обитава чисти и студени води, богати на кислород.

 

Сивенът, който също е вид пъстърва, произхожда от Америка. Днес по нашите води се среща само изкуствено отглеждан. Той притежава структурата на балканската пъстърва. Има много краски, преобразуващи се в едри шарки с тигров елемент, а основният цвят е масленозелен. Главата му е голяма и има здрави зъби и челюсти. На гърба на сивена има червени перки, а в предната част - бели и черни ивици. Размерите, до които достига тази риба, са 40 см в дължина. Теглото му обаче е само около 2 кг. Обитава ледени студени води, а по нашите водоеми се развъжда в езерата на Рила планина, "Белмекен” и "Широка поляна”.

 

Пъстървата, освен вкусна, е и много полезна. Тя е една от рибите, които задължително трябва да присъства в менюто. Както при сьомгата, така и при нея има богато съдържание на омега-3 мастни киселини.

 

А ето и предложение как бързо да си приготвите тази вкусна риба:

 

Пъстърва с чесън

 

Продукти за 4 порции:

 

4 пъстърви

125 г краве масло

2 с.л. зехтин

3 скилидки чесън

1 ч.л. сол

магданоз

 

Начин на приготвяне:

 

Изчистете рибите добре. Разтопете маслото и добавете в него зехтина. Пресирайте или нарежете на ситно чесъна. Добавете го към маслото. Овкусете със солта и магданоза, който също трябва да бъде нарязан на ситно. Напълнете вътрешността на рибите с част от сместа, а с останалата ги намажете от външната им страна. Сложете в тавичка и печете в умерена фурна, до готовност.

Рецепти