Просто лечение на често срещани заболявания
от Kulinar.bg | 25 юни 2014
Чрез храненето

Влошеното здраве започва с редица неясни симптоми, последвани от дискомфорт, а после идва болестта. Често пренебрегваме тези първоначални симптоми или ги потискаме, като взимаме аналгетици (болкоуспокояващи).

 

С течение на времето нелекуваният дискомфорт може да се развие и да се превърне в истинско заболяване. Първоначалните симптоми са знак, че тялото не функционира правилно и има нужда да се коригира.

В тази част давам информация за природни отговори на повечето често срещани заболявания, подредени по азбучен ред от акне до бръчки. Препоръчвам редица "прости" решения, които се основават предимно, но не само на диети. Повечето от предложените лекове могат да се намерят в кухненските шкафове на всяко обикновено домакинство.

ОРГАНИТЕ В ТЯЛОТО

Тялото е едно цяло, а не редица несвързани части, както ни кара да вярваме съвременната западна медицина. Произходът на повечето болести може да се проследи до ключови органи в тялото, които не са функционирали правилно за известен период от време.

 

В отделните раздели посочвам неправилната функция на кои органи причинява заболяването.

ГРЪБНАЧНИ УВРЕЖДАНИЯ

Всички прешлени са свързани с органите в тялото чрез нервната система, симпатиковата и парасимпатиковата нервна система. Гръбначният дисбаланс влияе на организма и може да се окаже причина за някои болести. Хроничният гръбначен дисбаланс трябва да се коригира от професионален остеопат или хиропрактик. В отделните раздели посочвам кой прешлен допринася за съответните заболявания.

СОКОВЕ

Някои от най-ефикасните лекарства са соковете, приготвени от пресни плодове и сурови зеленчуци.

Препоръчително е да инвестирате в качествена електрическа сокоизстисквачка, която да извлича максимално количество сок от плодовете и зеленчуците (месестата част, която остава, може да се използва за приготвянето на бульони и супи). Всички плодове и зеленчуци трябва да се мият старателно, но без да се белят – изключение правят бананът, нарът, цитрусовите плодове, пъпешите и дините. Сложете и семките и ципите. Всички сокове трябва да се пият веднага, а не да се прибират в хладилника. Трябва да се отпива бавно на празен стомах, най-добре сутрин, веднага след събуждане.



Пресните плодови и зеленчукови сокове съдържат органични киселини, които имат алкализиращ ефект върху тялото. Повечето дегенеративни заболявания са в резултат на прекомерна киселинност, която може да се неутрализира от органичните киселини, съдържащи се в плодовете и зеленчуците. Плодовите сокове имат диуретичен ефект и облекчават претоварването на бъбреците.

Освен това подпомагат лечението на артритни и чернодробни проблеми.

За рецептите от пресни плодове в този раздел използвайте еднакви количества сок от всички изброени видове плодове и зеленчуци.

Откъс от книгата "Храненето като лечение" на ИК "Изток-Запад"

Рецепти