Приятел номер 1 на отслабването: TEF
от Kulinar.bg | 01 юли 2013
С други думи, запознайте се с термичния ефект на храната

Термичният ефект на храната (TEF) е термин, който се употребява, за да се опише енергията, която се изразходва от човешкото тяло след и по време на хранене.

 

Процесът на хранене се изразява в дъвченето и преглъщането на храната. Следва нейното храносмилане, транспортиране, метаболизиране и "складиране". Енергията се изразходва при изгарянето на калории, но не всички калории са еднакви.

 

Ето защо термичният ефект зависи тясно от вида на храната и нейните съставки. По тази логика, мазнините, въглехидратите и протеините ще оказват различно влияние върху организма, именно благодарение на термичния ефект на храната.

 

Размерът, честотата на хранене и съставките на блюдата са еднакво важни за TEF.


Размерът на ястието е фактор заради сбора на калориите, които са в съотношение с неговия обем. Протеините, мазнините и въглехидратите често са почти същите при всяко хранене. Принципът е елементарен: ако се приемат повече хранителни вещества, ще е необходима повече енергия за тяхното обработване.

 

Като цяло, от всеки човек може да се очаква да изгори 5-10 на сто от консумираните калории, именно поради термичния ефект. Термичният ефект е по-голям, ако се приемат определен (статичен) брой калории по време на едно хранене, отколкото ако човек се храни хаотично по няколко пъти в деня.

 

Именно протеините са хранителните вещества, за чиято обработка е необходимо най-голямо количество енергия. Като цяло, тези нутриенти са доста трудни за храносмилане и около 30% от калориите, съдържащи се в тях, могат да бъдат изгорени по време на този процес.

 

Сложните въглехидрати изискват повече енергия и затова са за препоръчване пред простите. Мазнините също са лесни за преработване, така че и те трябва да се консумират по-рядко. И въглехидратите, и мазнините изгарят около 5% от калориите, които се приемат с храната.

 

Нередовният начин на хранене оказва негативно влияние върху TEF. Ето защо редовният график е много по-препоръчителен. Ако сте в ритъма "3 пъти хранене на ден", не го нарушавайте.


Какво ще рече това? Не се хранете пет пъти с по-малки порции, за да експериментирате. Придържайте се към вече създадените навици и приемайте приблизително еднакъв брой калории.


Казано черно на бяло, ако човек е добре запознат с термичния ефект на храната и знае как се горят калории в различни храни от собствения му организъм, то той много по-лесно ще може да контролира теглото си. Последното е особено важно именно за хора, стремящи се към отслабване.

Рецепти