Пресолихте манджата? Няма страшно, има спасение
от Kulinar.bg | 10 ноември 2017
И то много лесно

На всеки се случва да пресоли храната. Даже под секрет ще ви споделим, че на нас ни се е случвало дори да сбъркаме солта със захарта, правейки кекс в зората на кулинарното си прохождане...

 

Е, положението в такъв случай е неспасяемо. Но пък ако става дума за пресолено ястие, тогава има спасение и то е много лесно. Все пак вариантът просто да го хвърлим не се харесва на никого, нали?

 

Пресолени зеленолистни зеленчуци

 

Те така и така, особено спанака, си имат естествено съдържание на сол, та като сложим и повечко добавена сол, нещата стават сериозно засолени.

 

1. Добавете картофи. Те абсорбират солта от течността, отделена при готвене. След като ястието е готово, извадете картофите.

 

2. Ако пък нямате картофи, тогава можете да ги изплакнете. Това не е най-добрият начин, особено ако сте напред в готвенето, тъй като ще измиете и онези вкусове, които не искате премахвате. Трябва да решите какво ви се рискува. Затова трябва да опитвате храната веднага след като сте добавили солта, за да не се стига до тук.

 

3. Изстискайте лимон. Тръпчивият вкус на лимона балансира този на солта. Това не значи, че премахва солта от ястието, което все още си остава опасно за кръвното ви налягане, просто подобрява вкуса на гозбата и я прави възможна за консумация.

 

Пресолена супа


30492

 

Тук няма какво да се изплаква, затова ни трябват ориз и марля. Слагате измит ориз в марлята, връзвате я добре и пускате в супата. След като е готова, разбира се, вадите марлята. Оризът трябва да е поел част от соления вкус.  

 

И сега нека си припомним и какво се прави в обратния случай - ако гозбата е безсолна, което също е проблем, защото може да е блудкава.

Рецепти