Домашна ароматна сол с риган и мащерка
от Kulinar.bg | 17 октомври 2014
Плюс видео за повече яснота

Всички обичаме да си поръсваме малко чубричка или шарена сол на филийка.

 

Е, някои може би няма да си признаят, но е доста вкусно, а и навява мили спомени от детството.

 

Казваме го, защото ще ви предложим да си направите нещо подобно на шарена сол. Става дума за сол, овкусена с подправки, или по конкретно риган и мащерка.

 

Тази сол можете да използвате във всяко ястие, в чийто състав има тези подправки, солта я добавяме така или иначе, затова ще ни е далеч по-удобно да си направим тази "билкова сол" и да си я ползваме като еднородна подправка с няколко вкуса.

 

И така какво ни трябва: 5 части сол (може да се ползва и морска сол), сушени мащерка и риган – по 1 част и от двете.

 

Остава само да ги смесим.

 

Можете да го направите на ръка, използвайки гаванче, но може да се случи и в кухненски робот. Но определено е по-чаровно, ако си изработите сами тази ароматна сол.

 

След като солта и билките се смесят добре, ги прехвърлете в бурканчета.

 

А, тъй като това е чудесен подарък за близък човек, който обича да готви, можете да украсите бурканчето с гланцирана хартия и панделка.

 

Става лесно и се получава красив подарък. Пък и няма човек, който да не го оцени, особено, когато е изработен лично от вас.

 

А сега ви предлагаме да видите едно подобно видео, което онагледява още един метод за направа на "билкова сол".

 

Рецепти