Правилният начин да съхраним пресен лук
от Kulinar.bg | 24 февруари 2016
Една изпитана практика

С появяването на кокичетата и щъркелите по нашите земи, все повече замирисва на пролет.

 

А с нея идват и свежите продукти. Не че и досега в големите магазини не се намираха зелени салати и пресни подправки, но някакси не е същото като ги хапваме извън сезона...

 

Именно затова е добре да знаем и как да си съхраняваме пресните, зелени продукти.

 

За да няма разочарование, когато посегнем към онези зелени пера млад лук, който сложихме в хладилника вчера, а той вече е кафеникав, омекнал и определено "свеж" е последното, което можем да кажем за него.

 

Опитвали сме да завиваме пресния лук в прозрачно (опаковъчно) фолио, в хартиен плик, в памучна кърпа... Но има един начин за съхранение на пресен лук, който наистина действа.

 

Трябва да накиснем пресния лук в буркан, пълен до половината с вода.

 

*Ако стръковете лук са захванати с ластик, махнете го.

 

Частта от лука, която е над буркана, трябва да се захлупи с найлонов плик, но не да се стяга. Целта не е да не се пропуска никакъв въздух. Така слагате лука в хладилника и може да издържи свеж до една седмица.

 

 youtube.com


Ако имате друга, изпитана, практика, сега е моментът да я споделите с нас и всички читатели на Kulinar.bg.


А знаете ли, че магданозът също има някои особености при съхранение? Научете ги.

Рецепти