Постно не значи, че не е вкусно
от Kulinar.bg | 03 декември 2012
Идея за вкусно меню в периода на Коледния пост

Както знаете, намираме се в разгара на Коледния пост. От 15 ноември до 24 декември трапезата все е постна, разбира се ако сте от хората, които спазват традициите и църковните обреди. 


Тази седмица ще се разведрим с малко шаран покрай Никулден и това е. Отново безмесен и безрибен период.

Веднъж вече ви дадохме някои идеи за постни ястия, но сме сигурни, че вече сте ги опитали всичките и очаквате нови предложения за рецепти. Веднага изпълняваме очакванията!

 

Като за начало ви препоръчваме една много лесна и бърза за приготвяне салата. Освен това и пълна с витамини. Говорим за салата от ряпа и моркови. Приготвянето ѝ е елементарно и единствените грижи, които може да ви създаде, е издирването на рендето в шкафа. Веднъж намерено, то ще ви послужи да се сдобиете с много здравословна прелюдия към основното ястие или с гарнитура към него.

За да продължим нататък с менюто, много се изкушаваме да ви предложим указания за приготвянето на чеснова супа. Рецептата е полска и е много интересна. Единствено трябва да решите дали сте склонни да я следвате точно, тъй като в изпълнението ѝ е намесено яйце и, ако прилагате строго правилата на поста, това не е много препоръчително.

 

За основното ястие в настоящето меню сме избрали зеленчуци на фурна. В тази рецепта мирно и тихо съжителстват тиквички, домати, картофи, зелени и червени чушки и какво ли още не. Предвидено е да сервирате със сирене, но, ако не ви е по вкуса или не желаете никакви животински продукти, спокойно може да се лишите от него.

И за финал – ммм, вкусна плодова салата от ябълки и портокали. При това овкусени с мед. Със или без течна сметана, рецептата е изключително подходяща за сезона и се приготвя много бързо и лесно. Предвидена е и вишна за украса, като за целта може да използвате домашния компот, който предвидливо сте направили през лятото, или пък коктейлна черешка за разкош.

Добър апетит!

Рецепти