Подходящи и неподходящи храни за всяка болест
от Симона Иванова | 03 септември 2015
Какво да ядем и какво не, когато страдаме от...

Каквото и да правим, все някой вкъщи е болен. 

 

Особено когато наближи зимния сезон, се започва с течащи носове, болни гърла, температура - все неща, които уж са дребни, но могат да се превърнат и в по-сериозен проблем.

 

Хубаво е, когато можем да се справим с болестта, без да прибягваме до лекарства - не само защото са скъпи, а и защото, помагайки на едно, вредят на друго. 

 

Тук ще обърнем внимание на не толкова страшни болести, а на такива, които страдаме по-често и въпреки това не бива да подценяваме. 

 

Особено на такива, от които децата, страдат почти всеки ден - запушен нос, хрема, болно гърло, гадене.

 

Вижте на какво да наблегнем и какво да ограничим конкретно за всяка болест. 

 

1. Запушен нос


Подходящи храни: куркумата - има противовъзпалително свойство.

 

Неподходящи храни: млечни, пикантни храни и захар.

 

2. Хрема

 

Подходящи храни: чай, най-вече чай от джинджифил - притежава антиоксидантно и противовъзпалително свойство, сок от ябълка и лимон.

 

Неподходящи храни: лютиви храни и алкохол. 

 

3. Трудно преглъщане

 

Подходящи храни: мента, мед от манука, крем супи, пюрета, кисело мляко. 

 

Неподходящи храни: горещи течности, дразнещи гърлото храни като чипс, ядки, бисквитки, солети, портокалов сок, гроздов сок, газирани напитки.

 

photl.com


4. Гадене 

 

Подходящи храни: соленки, сухари, джинджифил, лимонов сок, лимон, мента.

 

Неподходящи храни: мазни, пикантни храни, алкохол, кофеин, газирани напитки, силни миризми.

 

5. Главоболие - основна причина - дехидратация 

 

Подходящи храни: вода и течности, кофеин в малки количества. 

 

Неподходящи храни: изкуствени подсладители, сирена с тирамин, шоколад, червено месо, хот дог, деликатно месо, сушени плодове.

 

6. Сърбеж и зачервяване 

 

Подходящи храни: храни, богати на омега-3 мастни киселини - някои видове риба, орехи, масло ленено семе; храни, богати на протеини.

 

Неподходящи храни: най-чести причинители на обриви - яйца, домати, шоколад, риба, горски плодове, ядки, соя, пшеница и мляко.

 

7. Болки в цялото тяло

 

Подходящи храни: храни, богати на магнезий - ядки, банани, боб, листни зеленчуци, авокадо; храни, богати на калций - консервирана сьомга, кисело мляко, портокалов сок, зеленчуци с тъмно зелени листа. 

 

Неподходящи храни: всичко, което може да ви дехидратира. 

 

photl.com

Рецепти