Пири-пири - лютите чушки със странното име
Вижте къде се използват малките, "парещи" чушлета

Пири-пири са сорт люти чушки, които могат да растат както в диви, така и в опитомени усмовия. Те са част от рода Capsicum и растат в Малави, Южна Африка, Нигерия, Гана, Замбия, Зимбабве, Мозамбик, тропическите гори на Южен Судан, както и в Южна Етиопия.

 

Растенията обикновено са много гъсти и растат на височина до 45-120 см, с листа дълги 4-7 см и широки 1.3-1.5 см. Плодовете са заострени и дължината им е 8 или 10 см.

 

Малките, люти чушлета първоначално са пренесени в Америка от Христофор Колумб.


Повечето хора смятат, че португалците са взели семената със себе си и са ги занесли в колониите си в Мозамбик и Ангола. След тази промяна, чушките започват да се адаптират към горещия климат.


Пири-пири растат в дивата природа на Африкав продължение на векове. Към днешна дата, те се отглеждат с търговска цел в Уганда, Малави и Зимбабве. Чушлетата се отглеждат с две цели – като част от хранително-вкусовата и фармацефтичната промишленост.

 

В кулинарията пири-пири се използват като пикантна добавка или марината към ястията. Дори има и сос със същото име. Изключително разпространен е в Ангола, Намибия и Южна Африка. Сосът се приготвя от натрошени люти чушки, цитрусови кори, лук, чесън, черен пипер, сол, лимонов сок, дафинов лист, червен пипер, босилек, риган и естрагон. Преди се е счуквало в хаванче, но днес спокойно и лесно може да се приготви в блендер.

 

Друг сос, който се приготвя с лютите чушки пири-пири, е тунизийксият сос хариса. В тази рецепта те са един от основните продукти.

Рецепти