Печен и варен лук - за какво са полезни?
от Kulinar.bg | 29 юли 2015
Рецепти от народната медицина

Знаем, че лукът има множество полезни свойства. Участва в различни рецепти от народната медицина – за облекчаване на главоболие, настинка, треска и други.

 

 

В случи на мигрена, подуване и оттоци, проблеми с ушите лукът винаги идва на помощ. В повечето от рецептите за лечение с лук, той е суров.

 

Но има някои здравословни проблеми, които могат да се облекчат с варен или печен лук. Топлинната обработка в тези случаи е важна.

 

Варен лук

 

1 глава лук се рендосва или смила в блендер, смесва се с 200 мл вода, малко розмарин, 200 мл бяло вино и още 200 мл вода. Загрява се на котлона. Всеки ден се пие по една супена лъжица регулярно. Тази отвара помага при проблеми с уринирането.

 

Печен лук

 

youtube.com

 

 

Ако имате повърхностни рани по тялото, измийте засегнатото място и сложете половин глава лук, печена в мазнина.

 

При проблеми с кръвното налягане, трябва да се хапва печен лук, накиснат в зехтин за няколко часа. Лукът трябва да се консумира регулярно.

 

При болки в ушите, сме свикнали да се капва сока от лука, но може и да се направи компрес с грилован лук.

 

Нищо не ни пречи да опитаме, нали?

 

Рецепти