Перфектната паста
от Мартина Николова | 17 май 2013
Няколко съвета, които трябва да запомните

Готвенето на паста за някои млади домакини предизвиква редица въпроси, като например – колко е точното количество вода, в което трябва да се вари пастата; трябва ли и кога да добавя сол; зехтин ли трябва да се ползва; наистина ли трябва да се запазва малко от водата на пастата, когато я изцеждаме?

 

Ето и няколко съвета, които може да са ви от полза.


Количеството вода е повече, отколкото си мислите

 

За един килограм паста са необходими 4 литра вода. Пастата съдържа много голямо количество нишесте и ако я варите в малко вода, то тя ще остане залепена и естетическото удоволствие от храната ще се наруши. А ние не искаме това, нали?


Сложете сол


Добавете 1 супена лъжица сол във врящата вода. Някои готвачи казват, че солта обогатява и допълва вкуса на макаронените изделия.


11437


Не добавяйте зехтин или масло във врящата вода


Твърдението, че мазнината ще предотврати залепването е грешно. Единственото, което ще се получи е, че маслото ще изплува на повърхността и после ще бъде излято с водата при изцеждането на пастата.


Не следвайте времето за приготвяне, посочено на пакета


Ако искате пастата да е ал денте или обратното - добре сварена, просто опитайте едно парче, не е нужно да го хвърляте на стената, за да проверите дали ще се залепи. Това в кръга на шегата, разбира се.


Оставете половин чаша от течността, в която сте варили макаронените изделия



Малко от тази вода може да подобри консистенцията на соса, който смятате да прибавите към ястието.


Запомнете този трик - сложете една чаша на дъното на гевгира преди на изцедите водата, за да си запазите малко от нея, сложете една щипка царевично нишесте в 1 чаша от водата и загрейте за минута в микровълновата.


Само едно - две заливания на соса с тази течност, ще направят консистенцията му перфектна.


Не разклащайте пастата до пълното й изсушаване


Водата, освен, че помага на соса да се смеси по-добре, пази спагетите от изсъхване. Ако ви се е случвало да сложите останалото от тях в хладилника, знаете, че стават на топка и изсъхват. Просто оставете пастата да се отцеди за 30 секунди и не се изкушавайте да я разклащате повече от 2 пъти.


Съобразете вида на макароненото изделие със соса


11436


Един от най-големите майстори на пастата Dan Souza, казва, че идеалният "брак" между пастата и соса трябва да се усеща във всяка хапка. Тънките спагети си отиват най-много с лек сос, като песто със зехтин и чесън.


Талятели, феточини и лингуини позволяват сосът да е по-гъст и малко по-тежък. Макароните и фусилите си подхождат с малко по-гъст доматен сос.


Опитайте да приготвите пастата по този начин, резултатът е много добър.

 

Рецепти