Пармезан - сирене с непоклатим стандарт
Не всяко твърдо сирене може да носи това гордо име

Пармезанът е от онези "вносни" продукти, които са си намерили удобно място на българската трапеза.

 

Както е при много други чужди продукти обаче, със сигурност не знаем достатъчно за него.

 

Както се досещате по името, името пармезан идва от името на провинция Парма, където се произвежда от повече от осем столетия.

 

Историята на пармезана, познат и като Parmigiano Reggiano, е доста интересна, така че нека й обърнем внимание.

 

Традицията хранителни продукти да се наименоват на мястото на техния произход, датира от времето на Римската империя.

 

Вероятно защото бил най-удобният начин да опишеш една храна и да я "натовариш" с една-две дози гордост.

 

Подобно на много други исторически напитки и кулинарни термини, именно монаси са първите хора, които започват да правят това твърдо сирене още през Средновековието.

 

Благородниците и заможните хора пък сами произвеждали пармезан за собствените си трапези чак до Ренесанса.

 

Eтимология на думата

 

На латински, пармезан е caseum paramensis, като местните хора го съкращават до Pramsàn.

 

Френската връзка

 

До 30-те години на 16 век, италианските благородници наричат сиренето Parmesano, което, съвсем логично, означава "от Парма". Имайки предвид близките отношения между френските и италианските аристократи, не е изненадващо, че първите си позволяват да съкратят последната буква. Така пармезано става пармезан, както се нарича до ден днешен.

 

През следващите векове, пармезанът започва да се разпространява извън границите на Италия и Франция.

 

Единственият пармезан - Parmigiano Reggianо

 

А откъде идва днешното италианско наименование на твърдото сирене - Parmigiano Reggiano? Производители, които живеели по-близо до Реджо ди Калабрия отколкото до Парма, наричали пармезана Reggiano.


През 1934 година, производители и от двата града обединяват усилията си, заедно с колеги от Модена и Мантуа, за да създадат асоциация, наречена Consorzio del Grana Tipico.

 

Взимайки предвид факта, че всички те споделяли един и същи метод за правене на пармезан, те стандартизират продукцията си. По-късно към тях се присъединяват и производители от Болоня.

 

През 2008 година, Европейският съд постановява, че Parmigiano Reggiano е единственото твърдо сирене в света, което законно може да се нарича пармезан. По този начин, Европа припознава историческия факт, че думата може да бъде проследена до Парма, откъдето всъщност идва самата традиция.

 

Накратко, този декрет означава, че никое друго сирене не може да бъде наричано пармезан, освен ако не посрещне законовите стандарти.

Рецепти