Опасно ли е да ядем сурова риба?
от Kulinar.bg | 15 ноември 2015
И как можем да сме сигурни, че няма бактерии в нея

Напоследък става все по-популярно да се хапва суши. Все по-често се срещат специализирани ресторанти, предлагащи суши в различните му разновидности. Или пък вкусното японско ястие се включва в листа с ястия в ресторанти, които на пръв поглед не го предполагат.


Но така или иначе, интересът е голям, а предлагането зависи от търсенето, нали така.


Сушито съдържа сурова или маринована риба. Мнозина се чудят дали е безопасно да се консумира сурова риба, щом се предлага в ресторантите, то би трябвало да е проверена и да няма риск... Но в съмнителния разум на българина (и с основание) това с проверката далеч не е гаранция за сигурност.


Но нека уточним правилото – опасно ли е да се консумира сурова риба или не?


Суровата риба крие опасност от заразяване с бактерии и може да предизвика инфекции. Независимо дали е напълно сурова или е маринована. Има един вид суши Ceviche, който представлява маринована риба в цитрусов сок. След което бива сготвена откъм кожата. В зависимост от времето, което е маринована рибата, самия сок прониква в различна степен през месото. Та досега няма съвсем ясни доказателства за това дали мариноването е достатъчна мярка за унищожаване на микробите в суровата риба.


Най-сигурният начин е да се доверим само на проверен/доказан магазин и продавач на риба.


photl.com 


Някои специалисти съветват рибата да се замразява. Това е най-сигурният начин за унищожаване на бактериите. Охлаждането на рибата в хладилника не е достатъчно, тъй като повечето видове бактерии виреят на хладно. 

 

Затова, ако имате някакви притеснения, можете да замразявате рибата, преди да я сготвите. А що се отнася до храненето в риба и рибни ястия в ресторантите, това решение оставяме изцяло на вас. 

Рецепти