Аспартам - най-сладкото Е
от Kulinar.bg
Какво е аспартам, къде се използва и вреден ли е за здравето

Ако трябва да определим коя буква от азбуката е най-вредна, вероятно това ще бъде буквата Е. Защо ли? Заради всички т.нар. „Е-та“, чиято цел е да "подобряват" качеството на различни продукти, т.е. да засилват ефекта върху вкусовите рецептори.

 

Звучи ви мрачно? Е, ако преди време живеехме в информационно затъмнение, то днес информацията свободно циркулира и образова.

 

За никого не е тайна, че въпросните „Е-та“ са химически съединения, облечени в лъскави опаковки. Именно в тази група попада аспартамът, един от най-известните изкуствени подсладители, по-сладък от самата захар! Къде го откриваме? Дори в дъвките, които толкова много обичаме и всекидневно употребяваме. Какво представлява? Дипептид на аминокиселините аспарагинова киселина и фенилаланин.

 

Както се досещате, той е получен по изкуствен път. Открит е съвсем случайно през 1965 година от химика Джеймс Шлатер. Шлатер работел върху създаването на нов медикамент за лечение на язва. По време на един от експериментите му, част от веществото попада върху пръстите му. Вероятно от любопитство, той го опитва и установява, че е сладко на вкус. Впоследствие стига до извода, че аспартамът е 200 пъти по-сладък от захарта!

 

Как да го познаете? Върху опаковките е „скрит“ под наименованието Е 951. Върху други опаковки е означен като „аспартам“.

 

Аспартамът, освен в подслаждането на масовите безалкохолни напитки, участва в продукти, предназначени за диабетици, както и в такива, водещи се за „диетични“.

 

Блогърът Николай Тотков в своя статия припомня, че през 1980 г. Public Board of Inquiry гласува единодушно да отхвърли употребата на аспартама, но с идването на власт на Роналд Рейгън, директорът на Агенцията за храните и лекарствата Артър Хейс разрешава употребата на аспартам. И, в крайна сметка, този продукт завладява американския и световния пазар.

 

От същия блог разбрахме, че Европейската агенция за безопасност на храните (ЕФСА) e започнала обществена консултация за подсладителя аспартам. Всички заинтересовани страни могат да изпратят своето мнение до 15 февруари 2013 г.

 

Информацията - от нас, а решението всеки трябва да вземе индивидуално. Единственото, което можем да ви посъветваме, е наистина да четете дребничките букви върху всяка опаковка на хранителен или фармацевтичен продукт.

Рецепти