Как се сотират зеленчуци
от Kulinar.bg | 04 януари 2013
Сотирането е бърз и лесен готварски метод

Сотирането е готварски метод, при който храната се обработва кратко, но на много висока температура, и с малко мазнина.

 

Ако знаете френски, се досещате какво точно означава да „сотирам“ - идеята е зеленчуците да „подскачат“ в тигана. За тази цел, най-добре е да използвате тиган с дълбоко дъно, тип уок.

 

Каква е основната разлика с пърженето ли? Именно фактът, че когато сотираме, използваме много по-малко мазнина и за много по-кратко време.

 

Преди да сложите мазнината в тигана, той трябва да е достатъчно нагорещен. Зеленчуците трябва да са измити и добре подсушени.

 

Никога не сотирайте влажни зеленчуци, независимо дали говорим за гъби, картофи, моркови, тиквички, броколи или някакъв друг зеленчук.

 

За препоръчване е зеленчуците да са нарязани на тънки ивици. Докато ги сотирате, трябва бързо да ги разбъркате на няколко пъти. Готови са, когато са се зачервили приятно.

 

Освен супената лъжица мазнина (олио или зехтин), използвайте копър, магданоз или друга свежа подправка, за да ги гарнирате.

 

 

Сотираните зеленчуци са идеално предястие или гарнитура към основното.

 

Рецепти