Нидерландия (Холандия)
от Kulinar.bg | 25 март 2013
Поради колониалното минало на страната, в кухнята се наблюдава значително азиатско влияние

Нидерландската кухня се базира на селскостопанското производство и историята на страната. Тя се характеризира с високо потребление на зеленчуци в сравнение с потреблението на месо.

 

Поради колониалното минало на страната, в кухнята се наблюдава значително азиатско влияние.

 

Силното навлизане на подправки от Нидерландските Източни Индии води до това, че много традиционни нидерландски ястия са силно подправени. Някои типично индонезийски ястия пък стават част и от нидерландската кухня.

 

Характерни за Нидерландия са твърдите жълти сирена произведени от краве мляко, като Гауда, Маасдамер, Амерландер и др. Типичният за страната начин на правене на сирената е примесването на подправки в първите етапи от производството.

 

Традиционният нидерландски бял хляб се прави с мая и в миналото е бил луксозна храна, като се е правел и с мляко освен с вода. Съществува и сладък вариант на хляба, при който в тестото се добавят големи бучки захар.

 

От 70-те години на ХХ век в страната преобладава производството на пълнозърнест хляб, често примесен с допълнителни семена.

 

Виното не е на почит в нидерландската кухня, като за сметка на това има доста видове бира и по-силни алкохолни напитки.

 

Сладките неща заемат много важно място в кухнята, като за всички празници (семейни, религиозни, национални) се приготвят много и най-различни сладкиши.

още по темата
Рецепти