Невероятно вкусна паста от тиквички
от Kulinar.bg | 21 юли 2014
Много подходяща за летните месеци

Хапвали ли сте спагети от тиквички?

 

Те са подходящи, ако спазвате диета с ниско съдържание на въглехидрати, храните се според палео диетата или спазвате безглутенов начин на хранене.

 

Но, дори и да не е така, просто можете да си ги приготвите, за да се разнообразите от кулинарна гледна точка.

 

Пресните тиквички са не по-малко вкусни от сготвените. А да не говорим за полезните им свойства, които се усвояват по най-оптималния начин, когато са необработени топлинно.

 

Обикновено, когато правим спагети от тиквички, използваме три уреда: специален уред за жулиени; уред, наречен spiralizer, който може да направи почти всеки плод или зеленук да изглежда под формата на спагети или V-образно ренде, което има съответната приставка.


Снабдете се с един от тези уреди и ще можете да си направите спагети от тиквички. А ние пък ще ви предложим и една вкусна, базова рецепта за направата им.


След като сте нарязали тиквичките на тънки жулиени, ги сложете в гивгир, поръсете с малко сол. Разбъркайте ги, за да се осолят добре. Оставете тиквичките над мивката или над купа за около 20-30 минути, за да се отцеди излишната вода.


*Ако оставите кората на тиквичките, водата ще бъде тъмно зелена, ако ги обелите, то течността ще е далеч по-светла. Изцедете ги масимално, преди да преминете към готвене.


Основна рецепта за тиквени спагети:


2 тиквички


1 с.л. зехтин


¼ чаша вода


сол и черен пипер на вкус


След като сте нарязали тиквичките, загрейте зехтина в тиган и сложете тиквичките за около 1 минута. Добавете водата и оставете на котлона, докато омекнат зеленчуковите спагети. Отнема около 5-7 минути.


Овкусете със сол и пипер и сервирайте като гарнитура към месо или в комбинация със сирена.


Ако пък искате напълно вегетарианска рецепта, тогава опитайте тази паста от тиквички.


Ако си падате по напълно домашно приготвената храна, то тогава ви предлагаме да си приготвите домашна паста.

 

Рецепти