Не изхвърляйте най-полезното от плодовете и зеленчуците
от Мартина Николова | 04 март 2014
Кои са тези части и за какво са полезни

Всеки възрастен човек трябва да хапва по 1.5 до 2 чаши зеленчуци и плодове (имаме предвид нарязани, затова мерната единица е в чаши).

 

Но замислете се колко от нас го правят? Сигурни сме, че и вие имате дни, в които не хапвате и едно парче плод.

 

Има начин да си набавим необходимите хранителни вещества, но с по-малко количество зеленчуци и плодове.

 

Как да стане? Като не изхвърляме най-полезното от плода.

 

Корите на ябълките

 

В тях се съдържа антиоксидантът кварцетин. Той подпомага функцията на белите дробове и мозъка. Фибрите и витамините са най-съсредоточени именно в кората.

 

Кората на портокалите

 

Според проучване, проведено през 2004 година, коричките на всички цитрусови плодове има функцията да намаляват холестерола, да предпазват сърцето и да помагат при възпаление. Това не означава, че трябва да ядем портокалите с корите, просто си настържете портокаловата кора, където можете да я добавите.

 

Листата на цвеклото

 

Въпреки че днес ги отглеждаме и ползваме заради корените и пурпурната долна част, в листата се крият много голямо количество желязо, фибри и калий, витамин А и К. Вкусът на листата е нещо средно между алабаш и цвекло.

 

Кората на динята

 

Е, тук вече ви изненадахме, нали? В месестата част на динята се съдържа Л-цитрулин, аминокиселина, която прави мускулните натоварвания по-малко болезнени и самите мускули по-лесно подвижни. Установено е, че тази киселина може да премахне и азота от кръвта.

 

Листата на ряпата

 

По същите причини поради, които не трябва да пренебрегваме листата на цвеклото.

 

Кората на картофа

 

Съдържа витамини от група В, С, елементи – желязо, калий, калций и други хранителни вещества.

 

Тиквени семки

 

Половин чаша от тях съдържа повече от препоръчителния дневен прием на магнезий, ниските нива, на който, може да доведе до проблеми със сърдечно-съдовата система.

 

Още важна информация за магнезия

Рецепти