Не всичко, що е химия, е отрова
от Кирил Русев | 21 януари 2014
Запознайте се с химичния състав на продуктите

Почти не минава ден, в който да не прочетем някъде за всички онези "химии", които поглъщаме с привидно безобидната и много вкусна храна от магазина.

 

Любимите ви бисквити са пълни с химия, колбасите са отвратително химични, киселото мляко и него вече го правят в лаборатории, а скоро и във водата ще започнат да тикат гнусните си химикали.

 

Повечето от тях са Е-та. Е-тата са ужасни. Видите ли Е, бягате надалеч. Предупредили сте приятели за Е-тата, да си знаят и те. Въобще, този свят е тръгнал по дяволите...

 

И преди да тръгнете след него, позволете ни да ви обърнем внимание на следното. Кислородът също е Е. Е948, ако трябва да сме съвсем честни с вас. Червеният пипер е Е160с, а пък витамин С е познат още като Е300. Да, те са пълни с химикали в класическия смисъл на понятието. Всичко, навсякъде около нас, включително и самите ние, сме пълни с химия.

 

"Ама това са си напълно натурални неща, вредни са само синтетиките!", ще кажат някои. На тях ще обърнем внимание, че невинаги синтетично е равносилно на вредно, както и невинаги натуралното е задължително полезно.

 

Историята познава десетки хиляди случаи на умрели от отравяне с гъби, а откриването на методи за синтез на витамини и други хранителни вещества определено е побутнало човечеството в една доста по-здравословна посока.

 

И все пак, да си дойдем на думата. Следните изображения са дело на Джеймс Кенеди, австралийски учител по химия. По този начин той иска да разсее малко повсеместния страх от "химикалите" и да покаже, че природата образува съединения, механизми и структури, които са далеч по-сложни и непредсказуеми от всяко сътворено в лаборатория вещество.

 

Сетете се за тях следващия път, преди да кажете, че нещо е натъпкано с химикали и това го прави особено вредно за ядене :)

 

20182

20183

20184

20181

Рецепти