Наръчник на бармана: Пина Колада
от Мартина Николова | 14 август 2013
Вкусна, сладка, алкохолна напитка с ром за горещото лято

Алкохолната напитка, с може би най-звучното име "пина колада", което в моето съзнание извиква асоциация с латино ритми и топли летни вечери, е сладка и ароматна.


Коктейлът пина колада е базиран на основата на ром, съдържа крем от кокосов орех и сок от ананас.


В магазините се предлагат и готови напитки с различни плодови вкусове, които могат да се използват за приготвянето на различни коктейли, съобразени с вкуса на тези, които ще си ги пийват.


Ето и два варианта на коктейли с пина колада, които могат да разнообразят по много вкусен начин лятното ви парти в градината, например.


Пина колада е официалната напитка на Пуерто Рико от 1978 година насам. Името на коктейла Piña Colada означава прецеден ананас, преведено буквално от испански език. Всъщност това се отнася до прясно изцедения сок от ананас.

 

Трима пуерторикански бармани оспорват правата върху рецептата за националната си напитка.

 

Рамон Мареро Перез твърди, че за първи път е приготвил коктейла през 1952 година, използвайки новопоявилия се на пазара готов крем от кокосов орех, но двамата му колеги не приемат това твърдение.

 

Дори и да няма консенсус по този въпрос, ние сме благодарни на автора, който и да е той.

 

Ключовата съставка в пуерториканската пина колада е кремът от кокосов орех, което е различно от кокосова сметана.

 

Кремът се приготвя като се смесят кокосово мляко, сок от кокос, захар, лимонена киселина и сол.

 

Напитката става известна в Пуерто Рико през 1978, а световна популярност добива с песента "Escape” на Рупърт Холмс или по-известна като "Песента на пина коладата", която приемете като поздрав от Kulinar.bg.


Има много начини да приготвите коктейла, но рецептата на Рамон Перез се смята за оригинална Пина колада - 80 мл крем от кокос, 180 мл сок от ананас и 45 мл светъл ром.


Всичко това се разбърква в блендер или шейкър. Гарнира се с коктейлни черешки и резенчета ананас.



Рецепти