Наръчник на бармана: Перфекният коктейл в 5 стъпки
от Kulinar.bg | 14 юни 2013
Забъркването на коктейл не е толкова сложно, колкото изглежда

Приготвянето дори на най-елементарния коктейл изисква умерена доза познание.

 

Неслучайно барманството си е цяла наука и бармани от цял свят често се събират, за да показват своите умения.

 

Тъй като сме точно в сезона на коктейлите, предлагаме ви пет лесни, но сигурни стъпки, които ще ви отведат директно до перфектния коктейл...

 

Кристално чист лед

 

Ако уважавате себе си или човекът, за който забърквате напитката, ще използвате само и единствено чист, пресен лед. Не такъв, който е седял във фризера незнайно колко време и е поел незнайно какви миризми. За тази цел, един час преди да започнете с коктейлните занимания, напълнете чистите формички за лед с топла, филтрирана вода и ги замразете.

 

Правилно третиране на плодовете

 

За всеки плод си има правилен подход. Цитрусите например изискват повече сила, за да се извлече максимално количество сок. По-деликатните плодове и билки изискват по-деликатна "обработка".

 

Спазване на последователност

 

Когато в рецептата са включени повече съставки, те трябва да бъдат прибавяни в точна последователност. Започва се от течността, която е в най-малко количество и се стига до основния алкохол. Следва леда. Той е последен, за да не разреди прекалено питието.

 

Украса

 

Тя е повече от декорация, тъй като целта й е да допринесе аромат към коктейла. Преди да добавите ментовите стръкчета, втрийте ги лекичко между дланите са, за да пуснат повече аромат.

 

Поднасяне

 

Сервирайте коктейла със сламката, поставена в долната лява част на чашата. Украсата трябва да бъде в горната лява.

 

Тези правила се отнасят за хората, които използват дясната ръка, при левичари, просто обърнете посоките. И винаги сервирайте с усмивка!

 

Припомнете си и забавните истории на барманите.

Рецепти