Направи си сам: Домашна кайма
от Мартина Николова | 23 януари 2014
Рецепта за домашна кайма с любимите подправки

Прекрасните рецепти като руло стефани или телешки шницели изискват и хубава кайма.

 

Тъй като често не ни харесва тази кайма, която се предлага в магазините, по-добре да си направим домашна кайма. По този начин можете да регулирате състава на мляното месо, да изберете такова, каквото ви допада на вкуса.

 

Тази, която виждаме в търговската мрежа е или твърде тлъста, или твърде червена, а това буди съмнения и отрицателни асоциации, свързани със състава на каймата.

 

Ще ви предложим една рецепта за домашна кайма, като оставяме вие да решите какви подправки да сложите.


Необходими продукти:

 

700 грама телешко месо

 

300 грама свинско

 

1-2 чаени лъжички сол

 

1 чаена лъжичка чубрица

 

1 чаена лъжичка кимион

 

Примерни подправки:

 

черен пипер

 

риган

 

червен лют пипер

 

пресен магданоз

 

кориандър

 

кромид лук

 

Изберете няколко сред тези подправки, които отговарят на вашия вкус, е, и на този на семейството ви :) и овкусете каймата.

 

Начин на приготвяне:

 

Изчистете месото от всички жили, които не трябва да попадат в каймата. Измийте го, но не твърде дълго, месото не бива да се премива.

 

Пристъпете към меленето. Трябва ви месомелачка или кухненски робот (чопър). Сложете месата да се мелят заедно.

 

Преди на я овкусите я оставете за една нощ да престои на студено в хладилника.

 

Добавете избраните от вас подправки и омесете с ръце каймата добре.

 

Ако харесвате вкуса на кромид лук в каймата, сложете 1-2 глави ситно нарязан лук.

 

След това можете да си направите някоя от нашите рецепти с кайма:

 

венец от кайма

 

макарони на фурна с телешка кайма

 

пикантни пържени кюфтета

 

кюфтенца с изненада

 

телешки шницели

 

руло Стефани

Рецепти