Направи си сам: Бакпулвер
от Милена Димитрова | 17 януари 2014
И си спести глутена и алуминиевия сулфат

Както сме казвали, (почти) убедени сме, че не съществува продукт, който да не можете да приготвите сами, у дома, с двете си ръце.

 

Сигурно бихте се запитали защо ни е хрумнало да ви караме сами да си приготвяте бакпулвера.

 

Поради две причини.

 

1) Вероятно не знаете, че много често в бакпулвера производителите добавят глутен.

 

Ако сте на безглутенова диета, защото страдате от цьолиакия или просто защото сте открили, че глутенът е заменим, то домашно приготвеният бакпулвер е вашето единствено решение.

 

2) В готовия бакпулвер от магазина може да се съдържа алуминиев сулфат, който е желателно да си спестите.

 

Още повече, приготвянето му е елементарно. Веднъж набавили си необходимите продукти, можете да си приготвяте бакпулвера непосредствено преди употреба.

 

За да си приготвите сами този химически набухвател, ще ви трябват единствено сода бикарбонат и лимонтузу.

 

Преди да ви кажем как точно става работата обаче, да изясним едно нещо за т.нар. лимонтузу.

 

Всъщност то представлява винена, или тартарова, киселина. Може да се каже, че с това наименование, именно лимонтузу, производителите до известна степен заблуждават потребителите.

 

Това наименование е "откраднато" от турски език и означава "лимонена сол". Да си знаете, че лимонтузуто не е никаква лимонена киселина, под каквото име може да го срещнете, а винена.

 

Да преминем към съществената част.

 

Необходими продукти за 1 доза бакпулвер:

 

1 ч.л. сода бикарбонат

 

2 ч.л. винена киселина (лимонтузу)

 

1 ч.л. царевишно нишесте, ако желаете да увеличите дозата и да съхранявате по-дълго

 

Начин на приготвяне:

 

Смесете содата с киселината и разбъркайте до еднородна смес. Използвайте мигновено.

 

Ако решите да съхранявате този продукт, прибавете царевично нишесте. Така ще се поеме влагата от въздуха и ще се избегне химическата реакция. Съхранявайте в контейнер с плътно затваряне.

Рецепти