Както сме казвали, (почти) убедени сме, че не съществува продукт, който да не можете да приготвите сами, у дома, с двете си ръце.
Сигурно бихте се запитали защо ни е хрумнало да ви караме сами да си приготвяте бакпулвера.
Поради две причини.
1) Вероятно не знаете, че много често в бакпулвера производителите добавят глутен.
Ако сте на безглутенова диета, защото страдате от цьолиакия или просто защото сте открили, че глутенът е заменим, то домашно приготвеният бакпулвер е вашето единствено решение.
2) В готовия бакпулвер от магазина може да се съдържа алуминиев сулфат, който е желателно да си спестите.
Още повече, приготвянето му е елементарно. Веднъж набавили си необходимите продукти, можете да си приготвяте бакпулвера непосредствено преди употреба.
За да си приготвите сами този химически набухвател, ще ви трябват единствено сода бикарбонат и лимонтузу.
Преди да ви кажем как точно става работата обаче, да изясним едно нещо за т.нар. лимонтузу.
Всъщност то представлява винена, или тартарова, киселина. Може да се каже, че с това наименование, именно лимонтузу, производителите до известна степен заблуждават потребителите.
Това наименование е "откраднато" от турски език и означава "лимонена сол". Да си знаете, че лимонтузуто не е никаква лимонена киселина, под каквото име може да го срещнете, а винена.
Да преминем към съществената част.
Необходими продукти за 1 доза бакпулвер:
1 ч.л. сода бикарбонат
2 ч.л. винена киселина (лимонтузу)
1 ч.л. царевишно нишесте, ако желаете да увеличите дозата и да съхранявате по-дълго
Начин на приготвяне:
Смесете содата с киселината и разбъркайте до еднородна смес. Използвайте мигновено.
Ако решите да съхранявате този продукт, прибавете царевично нишесте. Така ще се поеме влагата от въздуха и ще се избегне химическата реакция. Съхранявайте в контейнер с плътно затваряне.