Намерихме употреба на стария хляб
от Kulinar.bg | 29 октомври 2014
И то доста полезна

Хвърлянето на стар хляб е честа практика.

 

Сякаш да престои и два дни вече е много. Казваме вече, тъй като ни прави впечатление, че хляба, който си купуваме от магазинната мрежа е некачествен и неиздръжлив.

 

А другият вариант е, да се презапасяваме с повечко бройки и той просто се разваля, а ние безмилостно го хвърляме.

 

Ако искате да намалите разхищението на продукти и в частност това на хляба, то нека се научим да намираме употреба и вече стария хляб, който не хапваме с такова удоволствие, както когато беше топъл и мек.

 

Ето в какво да го превърнем:

 

Обикновена галата. Сложете сухи кубчета хляб в кухненски робот и смелете до получаване на ситно брашно. Наистина е лесно.

 

Специална галета. Добавете сухи подправки в галетата и ги смелете заедно. Можете да си направите и сладка галета – сложете кокосово брашно, канела, джинджифил, кафява захар.

 

Сладкиш със стар хляб. Звучи леко неелегантно, но става много вкусен.

 

Салати. Пържени или печени крутони са неделима част от източната салата фатуш, например. Средиземноморската кухня също е доста "на ти" с използването на малки кубчета хляб в салатите. Това добавя плътност на салатите и казано най-директно – става по-хранителна.

 

Плънка. Да, точно така, много рецепти за Коледа и Денят на благодарността в САЩ включват хляб като плънка на различни меса и прици. Това помага за отдиференциране на вкусовете на самото ястие.

 

И накрая, нещо, за което ни хрумна, но няма пряко отношение към кулинарните ни съвети, е да нахраним птичките под прозореца. Каква по-оправдана употреба на хляба от това да я споделим, пък било то и с гълъбчетата :)

 

 

 

Рецепти