Най-лесното домашно сирене
от Kulinar.bg | 21 май 2014
Който обича прясно сиренце, ще бъде много доволен от рецептата

Една от причините да не разбираме веганството е липсата на млечни продукти в неговата диета.

 

Не можем да си представим живота, без вкуса на прясното сирене, киселото мляко (ако щете – таратора), българския кашкавал, масълцето...

 

И като казахме прясно сирене, искаме да споделим с вас още един лесен и бърз начин да си го направите сами, у дома. За целта ще ви е необходимо хубаво (домашно) прясно мляко – козе или краве.

 

Необходими продукти:

 

1.8 литър прясно мляко (краве или козе)

 

1.4 ч.ч. бял оцет или лимонов соксол на вкус

 

Начин на приготвяне:

 

Изсипете млякото в съд от неръждаема стомана и го загрейте на 80-90 С.

 

Постепенно прибавете оцета (лимоновия сок), като разбъквате непрекъснато. Махнете от котлона и го оставете да се пресече и да се охлади до степен, в която без проблем да го докосвате.

 

Поставете сиренето в купа, покрита с тензух. Издърпайте четирите краища и ги завържете хубаво около дръжката на черпак.

 

Оставете сиренето да се отцеди върху купа за няколко часа. Ако искате да е по-твърдо, можете да го приберете в хладилника и да го оставите там през нощта.

 

Развържете и посолете на вкус, можете да го овкусите с чесън или други подправки. Приберете в кутия с плътно затваряне и охладете.

 

В зависимост от времето на отцеждане, би трябвало да получите сирене между 350-450 грама. Успех!

 

Снимки на сиренето

Рецепти