Най-известното десертно вино - Марсала
от Kulinar.bg | 02 октомври 2013
Което идва от Италия и прави сладкишите с незабравим вкус и аромат

Колкото по-студено става навън, толкова по-често започваме да се сещаме за червеното вино. И по този повод потърсихме повече информация за едно от най-известните вина в Италия - Марсала.


Това е десертно вино, идващо от региона на слънчевата Южна Италия. Марсала е древен град на брега на днешна Сицилия. Подобно на други десертни вина, и Марсала е с високо съдържание на алкохол – около 17-20%.


Това важи и за двата варианта на виното - сухо и сладко. Днес виното се използва повече за десерти и различни кулинарни комбинации, но невинаги е било така.


Някъде през 1800 година, Англия настанила войските си на територията на Марсала, в отговор на окупацията на Наполеон и желанието му да "покори" Италия. Англичаните веднага "надушили" качественото вино и го прекарали на родна земя.


Впрочем, същото направили и с португалското Порто.


Освен всичко, стратегията включвала прибавяне на малко гроздово бренди и воала – имате подсилено вино, което да може да издържи на дългия преход по вода.


Виното Марсала се прави от местни сортове грозде, като Катарато, Грило, Инзола. Това са сортове бяло грозде. Може би се питате тогава откъде идва рубиненият цвят на Марсала. Отговорът е лесен, комбинират се и три традиционни местни сорта червено вино.


Ферментацията на Марсала се постига чрез добавяне на гроздовото бренди, което си е направо ракия, когато остатъчната захар достигне предварително определеното количество, необходимо за направата на сладко или сухо вино.


Както в повечето случаи, виното се класифицира според времето на отлежаване, нивата на захар и алкохол, които съдържа.


Ето и някои от класификациите според цвета: Амбра (бяло грозде), Оро, (бяло грозде) и Рубино (червено грозде).


Марсала Фине, Марсала Супериоре, Марсала Супериоре Рисерва са някои от видовете, според времето на отлежаване.


За сухото Марсала са подходящи комбинации с бадеми, орехи, пушени меса и меко козе сирене. Към сладкото Марсала е добре да поднесете сирене Рокфор или десерти, базирани на шоколадова основа.


Разбира се, ние няма да изневерим на традицията и ще ви предложим следните няколко рецепти с Марсала.


Тирамису


Десерт с круши


Пилешки гърди с Марсала


Сьомга със зеленчуци

Рецепти