Най-горещата кулинарна точка в света
от Kulinar.bg | 29 юли 2013
Испанският El Celler de Can Roca, където ще почакате 1 година за резервация

След като години наред се нареждаше на второ място в класацията за най-добър ресторант в света, испанският El Celler de Can Roca в Жирона стана първенец на 2013 година.

 

С изкачването на челната позиция, интересът към ресторанта значително се е увеличил, съобщи Peika.bg.


Ако желаете да си направите резервация в елитното заведение, един от тримата специално назначени за отклонение на заявки служители ще ви отговори, че трябва да почакате 1 година.

 

Масите в ресторанта са запазени за цялата година, като най-малко 3000 заявки за резервация очакват тепърва да бъдат разгледани.

 

Авангардното заведение е основано през 1986 г. и се ръководи от братята Рока, които си поделят функциите между кухнята и срещата с клиенти.

 

Кухнята на El Celler de Can Roca е традиционна каталонска, но приготвена по толкова идеен начин, че гидът Мишлен многократно я е наричал "креативна".

 

Досещате се, че молекулярните гастрономически експерименти са нещо съвсем характерно за тримата братя.

 

Един от най-известните критици на The Times пък определя храната като "фюжън-смесица от традиционни ястия със сюрреалистичен почерк".

 

А комплименти от Мишлен и британските критици със сигурност не се печелят лесно!

 

Освен с новия поглед към каталонските ястия, ресторантът може да се похвали с огромна изба, в която се съхраняват над 60 000 бутилки качествено вино.

 

Най-любопитното в менюто са блюдата, които са вдъхновени от световноизвестни парфюми.

 

Креативни са обаче не само рецептите, а и начинът им на поднасяне на клиентите. Например карамелизираните маслини, поставени не върху чиния, а върху... дърво бонзай.

 

14378

Кулинарна адаптация на парфюма DKNY. Източник: Wikipedia

 

Вие бихте ли почакали една година, за да си направите резервация в най-горещата кулинарна точка на годината?

 

Рецепти