Маточината - природен лек за здрав сън
Неслучайно пчеларите използват маточината, за да "успокояват" пчелите

Маточината (Melissa officinalis) е многогодишно тревисто растение от семейство Устносветни, растящо в Южна Европа и Средиземноморието.

 

Растението произлиза от земите около Средиземно море. Маточината е известна на човечеството от повече от 2 000 години.

 

В миналото учени, лекари и билкари са я използвали за различни състояния – храносмилателни проблеми, неврози, ухапване от насекоми, мускулни спазми и менструални болки.

 

Неслучайно пчеларите използват маточината, за да "успокояват" пчелите.

 

Листата много приличат на ментовите и имат подобен вкус, но в маточината се долавя и свеж лимонов дъх.

 

Маточината се използва в народната медицина и в кулинарията. Може да се прилага като подправка за месо и риба или като билка в различни чайове.

 

Маточината има силен и натрапчив аромат, за това се избягва комбинирането и с други силно специфично ароматни подправки като джинджифил, кимион, индийско орехче, карамфил, мента и др.

 

Използва се при приготвяне на болета, ликьори и билкови отвари. Специфичният й , леко лимонов, аромат се дължи на  терпените цитронелал, цитронелол и цитрали гераниол.

 

Маточината съдържа още етерични масла, дъбилни вещества, урсолова и олеинова киселина.

 

Благодарение на състава си, маточината има широк спектър от терапевтично действие.

 

Запарката от маточина се използва за успокояване на нервни разстройства, превъзбуденост, хистерия, депресивни състояния и безсъние.

 

Маточината повлиява благоприятно храносмилателната и имунната система. Препоръчва се при гастрити, язва на стомаха и дванайстопръстника. Също така потиска гаденето.

 

В българската народна медицина се е използвал за успокояване на сърдечния ритъм, понижаване на кръвното налягане и лекуване на шума в ушите.

 

Маточината има противогъбично и антисептично действие. Използва се за облекчаване на главоболие и световъртеж, както и при артрит и ревматизъм.

 

Жабуренето с маточен разтвор се предписва при болка в гърлото, кървящи и възпалени венци и лош дъх.

 

Необходимо е приемането на маточина да се извършва с повишено внимание при бременни жени, хора с проблемна щитовидна жлеза и кърмачки.

Рецепти