Масло от авокадо - най-полезното олио
от Kulinar.bg | 27 август 2015
Което трябва да се научим да ползваме

Ако кажем авокадо, вие ще отговорите – гуакамоле. Да, но кулинарията и неспокойните й фенове непрекъснато търсят различни приложения на продуктите. Така се случва и с авокадото. От негова милост всъщност може да се направи уникално масло/олио.

 

Е, няма да е тайна, ако кажем, че ще е доста полезно. Помислете само колко здравословни привилегии има самото авокадо, ако пък сте ги изпуснали, то задължително трябва да си ги припомните (в края на статията). 

 

Авокадото има приблизително еднакъв хранителна стойност като тази на маслините, само че може да се каже, че е по-вкусно и здравословно, дори. 


Маслото от авокадо е 70% олеинова киселина (мононенаситени омега-9 мастни киселини). Тя е много полезна за страдащите от диабет.  Мононенаситените мазнини в авокадото предпазват и дори могат да обърнат инсулиновата резистентност, причина за диабет тип 2. Високото съдържание на разтворими фибри в плода помага за предотвратяване на шпайкове на кръвната захар.

 

Комбинацията от високото съдържание на калий, омега-3 и олеинова киселина е печеливша в намаляването на високото кръвно налягане.

 

Олито, извлечено от авокадо, съдържа повече олеинова киселина от зехтина, с който имат подобен запас от полифеноли, предпазващи от сърдечносъдови заболявания, рак и дегенеративни процеси в тялото.

 

Приложения на маслото от авокадо: 

 

 

То вече се съдържа в редица продукти за деца и бебета, заради полезното си действие.

 

С помощта на масло от авокадо можем да премахнем грим и то по най-добрия начин, подхранвайки кожата.

 

Сухите и заплитащи се краища на косата могат да се третират с масло/олио от авокадо. Просто трябва да намажете краищата на косата, да ги завиете с кърпа и да останете така за около 15-тина минути. Това се прави преди да си измиете косата с шампоан. Косата ще се подхрани и краищата отново ще станат меки и гъвкави.

 

Потърсете в пазарната мрежа олио от авокадо и се постарайте да го включите в ежедневието си, няма да съжалявате.  

 

Хайде сега да си припмним защо трябва да ядем авокадо.

Рецепти