Мазурек - изобилие от сладост
от Kulinar.bg | 23 април 2014
Една от запазените марки на полското сладкарство

Чували ли сте за мазурка? Вероятно повечето от вас, които са, свързват думата с полски танц.

 

Но лексемата има и друго, по-вкусно значение. Мазурка или мазурек, както често се среща, е традиционен полски сладкиш.

 

Интересното при тази рецепта е, че се прави на базата на различни основи и пълнежи. По-натам ще ви стане ясно.

 

Характерно за сладкиша още е, че е доста нисък, обикновено не надхвърля 2.5 см. Мазурекът се декорира с щедър пласт глзура, обикновено шоколадова, а отгоре се нареждат сушени плодове и ядки.

 

Звучното име на дладкиша най-вероятно идва от думата мазур, или мазурийци, племе обитавало земите на областта Померания (немско-полски регион).

 

Втората теория за етимологията на името на сладкиша го свързва с мазурка, танцът, за който стана дума в началото на статията. Мазурка е фолклорен полски танц.

 

Тестото на сладкиша, който впрочем се прави традиционно за Великден в Полша, е маслено. Това, което го прави различен от останалите десерти с маслено тесто, пайове, са именно изобилието от ядки и пълнежи. Повърхността на мазурека е разграфена на ромбоиди или други форми, кото са щедро запълнени с въпросните топинги и ядки. Мазурек е едно сладко изобилие.

 

Мазурек е част от списъка с традиционни полски десерти, изготвен през 2011 година. Има подрoбно описание на формата, размерите, аромата, цвета на сладкиша. Нещо като полски стандарт за оригиналност на рецептата.

 

Днес вече има много и най-разнообразни идеи за това как да се декорира сладкиша – какво ядки да се сложат, какви топинги и др. Полски интернет портал за новини твърди, че мазурек не може и не трябва да прилича на всяка друга торта или сладкиш.

 

Предлагаме ви да видите точната рецепта за мазурек и след това да си я приготвите, за да не сме голословни. За кулинария не трябва да се прекалява с думите, а да се опитва повече, ще се съгласите, нали?

 

Рецепти