Лесна рецепта за домашна шунка, към която ще се пристрастите
от Инна Митева | 13 март 2015
Резултатът е неустоим!

Заобиколени сме от имитации на различни хранителни продукти - киселото мляко има вкус на нишесте, хлябът е пълен с набухватели, а в колбасите има всичко друго освен месо… Ето защо постоянно се стремим да разкрием тайните на домашно приготвените лакомства. Много по-вкусно е да хапнеш нещо, чието съдържание ти е известно!



Днес не просто ще ви представим рецепта за домашна шунка, а и ще споделим с вас всички трикове, благодарение на които ще си приготвите чудно мезе у дома.



Задачата изглежда на пръв поглед изключително сложна и повечето домакини не се наемат дори да опитат. Обзалагаме се, че вие самите или купувате пакетирани деликатеси без да се замисляте, или напълно сте изключили от менюто си този вид храни.



За да съчетаем вкусното със здравословното, сме избрали изпитана рецепта за шунка от пилешко месо. Заклетите любители на свинското биха могли да се придържат към предпочитанията си - резултатът отново ще е неустоим! 


Списък за магазина 


Рецептата е за 350 г пилешко филе, но вие бихте могли да приготвите няколко парчета едновременно. 


Трябват ви и следните подправки, за да бъде шунката наистина много, ама много вкусна: по една ч. л. морска сол, мед, черен и червен пипер. Бихте могли да добавите и чесън на прах, но имайте предвид, че ароматът става с една идея по-остър, отколкото трябва. 


Направете тук-там дупки с вилица по месото, за да се напои с марината и отвътре. Разбъркайте подправките във вода - обемът й зависи от съда, в който ще киснете филето. Целта е да бъде покрито изцяло. 


Сочно, крехко, ароматно! 


Потопете месото в маринатата и оставете в хладилник. Тази стъпка има две важни последствия - получената шунка ще бъде крехка и много, много сочна! 


Времето зависи от търпението ви - и 5 часа са достатъчни, но кисненето може да продължи до 3 дни. Ако изберете да почакате, на всеки 24 часа обръщайте филето и разбърквайте добре. 


Балансиран вкус  


След като месото поеме всички аромати на използваните подправки, трябва да се обезсоли. Този процес е важен, тъй като гарантира балансиран вкус на мезето. 


Ако сте киснали филето в маринатата един ден, трябва да го оставите в студена вода за час. Два дни - два часа. В случай че сте го мариновали за по-малко от 24 часа, и половин час в чиста вода е достатъчен. 


Апетитно и на вид 


Обезсоленото филе трябва да се загърне за малко в кърпа или домакинска хартия, за да се подсуши. След това стегнете месото, като навиете около него канапче - така ще стане апетитно и на вид! 


По желание може да добавите маслини или чушки, нарязани на ситно. Те не влияят на вкуса, само на фасона. 


Термична обработка 


В някои рецепти шунката се вари, но ние предпочитаме да я печем. Сложете домакинска хартия в подходяща тавичка и пъхнете филето в предварително загрята до 120 С фурна. 


Важно е да обръщате от време на време месото и да следите как протича печенето. Шунката е готова, когато се сдобие с апетитна и неустоима златиста коричка. 


Времето, което ще й отнеме това, варира, според спецификите на фурната. За около 3 часа вероятно ще е готова, но може и по-рано, така че не я изпускайте от очи! 


Хапване и пийване 


Извадете мезето от фурната и изчакайте да се охлади. Може да го използвате при приготвянето на сандвичи, салати, паста или просто нарязано на тънки парчета в компания с чаша червено вино. 


Съхранявайте домашно приготвената шунка в кутия, обитаваща вашия хладилник :)

 

 

Рецепти