Коледни сладки за деца
от Kulinar.bg | 22 декември 2017
Без изкуствени оцветители и вредни съставки

Няма нищо по-хубаво от това да включите децата в приготвянето на нещо вкусничко.

 

Но то трябва да е достатъчно лесно, за да могат да участват, от една страна, и от друга – максимално изчистено от изкуствени оцветители и всякакви вредни за малките палавници добавки.

 

Безспорно най-забавно за малчуганите ще бъде приготвянето на коледни сладки.

 

Тестото е непретенциозно, a ако има доброволец сред децата, може да се опита да го забърка. Разточването също не е толкова специално, няма определена форма, която трябва да се следва.

 

Когато прецените, че дебелината на кората е достигната, спрете и започнете оформянето на сладки. Тук вече всички желаещи могат да се включат. Добре е да имате различни фигурки за сладки.

 

Така приготвянето им ще се превърне в приятна игра за немирниците. Знаете, че е важно децата да участват в приготвянето на храната, за да се научат да я oценяват. Пък и така ще са под зоркото ви око и няма да се притеснявате за тях, докато правите сладки.

 

Предлагаме ви една рецепта за тесто за сладки, подходящо за дечица.

 

Необходими продукти:

 

250 грама краве масло

 

2 чаши захар

 

2 яйца

 

5 чаена чаши брашно

 

1 щипка сол

 

4 щипки бакпулвер

 

1 чаена лъжичка ванилия

 

½ чаена чаша прясно мляко


19269

 Снимка: Thinkstock/Guliver


Започнете, като загреете фурната на 170-180 С. Смесете захарта и маслото в голяма купа и разбъркайте добре. Добавете яйцата и отново разбъркайте, докато сместа стане пухкава.

 

Смесете отделно сухите елементи – брашно, сол, бакпулвер, и ванилия, и разбъркайте добре. Бавно сложете млякото, като не спирате на бъркате. Ако се наложи, добавете още малко брашно. Тестото трябва да е меко, но да не се лепи по ръцете.

 

Набрашнете хубаво плота или повърхността, на която ще разточите кората. Извадете тестото и го разточете на кора с дебелина около 1 см. Както казахме, формата не е важна, така и така кората ще се превърне в апетитни фигурки.

 

Сложете хартия за печене в тавата и прехвърляйте там сладките. 

 

Печете на умерена, предварително загрята фурна, до готовност.

 

Забележка: Ако искате кафяви сладки, можете да сложите какао в тестото. Украсете сладките по ваш вкус.

 

Предлагаме ви да си припомните и вкусните джинджифилови сладки, коледните сладки и ароматните меденки за Коледа на Люба. Вариантите са наистина много и разнообразни, изберете тези, които допадат на вас и семейството ви и си ги пригответе.

 

Весели и и вкусни празници от Kulinar.bg!:)

Рецепти