Кой каза текила?
от Kulinar.bg | 20 септември 2013
Как се пие и откъде идва мексиканското алкохолно питие

Винаги се намира някой ентусиаст от компанията, който да предложи само няколко текили за вдигане на градуса на партито.

 

И оттам нататък нещата са ви познати... или може би не помните голяма част от тях. Но това е друга тема.

 

Както знаете, текилата се сервира в малки чашки, трябва да се въоръжите с лимон и малко сол.

 

Последователността е следната. Близвате малко сол, изпивате течността на екс и хапвате лимона. Това в случай, че не сте заклети фенове на текилата и не наблягате предимно на него, избягвайки всички тези ритуали.

 

Така или иначе, решихме да ви разкажем повече за текилата, за онези които не са запознати с историята, а просто познават вкуса на тази напитка.

 

Текилата е родом от Мексико и с две думи, това е "мексиканска ракия", казано по нашенски. Но е прието текилата да бъде определяна като ликьор. Приготвя се от растението агаве, за което можете да прочетете повече.

 

То се среща предимно около града Текила, близо до Гуадалахара, щата Халиско, Мексико. По-подробно от това не можахме да го определим.

 

Няма как да минем и без истории. Митовете разказват, че още ацтеките са се наслаждавали на приятния вкус на напитката, направена от агаве, през далечния 16 век.

 

Разбира се, вкусът е бил малко по-различен от този, който познаваме днес. Интересен факт за текилата е, че това е първата дестилирана алкохолна напитка в Северна Америка, нещо като запазена марка за региона.

 

Европейската инвазия засяга и Мексико. Испанците са се настанили в областта на градчето Текила, чиято локация вече уточнихме, и са усвоили метода по дестилиране и производство на алокохолното питие, като са оставили своите отпечатъци, без съмнение.

 

Можете да опитате над 900 търговски марки текила, или поне толкова са наброявали през 2008 година.

 

За начина на приготвяне няма да навлизаме в подробности, защото принципът е лесен за отгатване. Дестилиран ферментирал сок от синьо агаве, с алкохолно съдържание 38-40 %. Сортът, който се изсползва за основа на алкохола, е Agave tequilana Weber или синьо агаве.

 

Припомнете си и един от най-известните коктейли с текила.

 

През 1940 година светът се "запознава" с друг един коктейл, който впоследствие добива огромна популярност, а именно Маргарита.

 

Ще кажете, че времето на коктейлите отмина, но ние сме длъжни да ви подканим с няколко рецепти с текила. Наздраве :)

Рецепти