Картофи фондан - хрупкави отвън, мекички отвътре
от Kulinar.bg | 26 май 2014
Изкусително лесна рецепта

Картофите са любими кореноплодни на кулинари от цял свят. С тях се приготвят безброй рецепти, а и са култура, която изхранва милиони гърла. Как да не им се възхищава човек и как да не ги обича?

 

Картофи всеки може да си купи. Важното е да отговарят на термичната обработка, която ще ги превърне в наш обяд или вечеря. За настоящата рецепта – картофи фондан – необходими са картофи от сорта Ръсет.

 

Те са с червеникавокафяв цвят и са перфектни за печене и пържене – именно методите на готвене, които ни трябват в случая.

 

Картофите фондан не са никак сложна рецепта, макар името им да подсказва другояче. Накратко, това е техника, благодарение на която картофите са хрупкави отвън, а отвътре са меки и ароматни.

 

Всичко тук опира до текстурата им, а колкото до "фондана" - можете да ги оформите като цилиндри, а можете да преминете директно към готвенето им.

 

В ето това видео, в което Гордън Рамзи приготвя картофи фондан, се вижда съвсем ясно, че въпросното оформяне не повлиява на вкусовите им качества. Всъщност изрязването им (поне според нас) си е цял грях!

 

Картофите първо се разрязват на две, запържват се леко в тиган от двете страни. Добавя им се малко масло и прясна мащерка. Заливат се с пилешки бульон и се запичат в предварително загрята фурна.

 

Това е кратката версия, а пълната ви очаква тук: рецепта за картофи фондан

Рецепти