6 начина да си приготвите сладки картофи (батати)
от Kulinar.bg | 06 май 2014
Много вкусни и полезни

Както вече сме писали, сладките картофи са едни от най-полезните и здравословни храни. Има много начини, по които можем да ги приготвим.

 

Например...

 

Варени. Обелете картофите, нарежете ги на едри парчета, пуснете ги в кипяща вода и ги варете, докато омекнат (около 20 минути). Отцедете ги от водата и ги намачкайте с вилица или пасирайте в блендер. Ако желаете, добавете малко портокалов сок или кафява захар, можете да ги поръсите с канела.

 

Задушени на пара. Нарежете картофите на по-големи парчета и ги задушете около 5 минути в тенджера за готвене на пара. Подправете ги с кимион, чили на прах и пресен кориандър. Намачкайте и сервирайте върхи ориз.

 

Печени. Намокрете картодите и ги набоцкайте с вилица, после ги сложете в тава за печене и ги запечете на 175 С около 40 минути. Подправете със сол и пипер.

 

Има и друг вариант: Предварително загрейте фурната на 230 С. Сложете сладките картофи направо на решетката, увити във фолио, или с тавичката от печката под решетката, за да поеме капките. Печете ги 20 минути така, после намалете огъня на 175 С и печете още 1 час.

 

Пържени.Нарежете картофите на кубчета 2,5 см х 2,5 см. Пържете ги поотделно или заедно с лук, брюкселско зеле или друг кореноплоден зеленчук.

 

На микровълнова печка. Набоцкайте картофите с вилица, после ги сложете в микровълновата, без да ги белите. Покрийте с хартия и ги печете 3-4 минути. Обърнете ги и печете още 3-4 минути. Поръсете ги със сол и пипер или с едро нарязани орехи, фурми, стафиди или канела. Може да сервирате със салца или хумус.

 

В уред за бавно готвене (крок пот). Измийте картофите, но не ги подсушавайте. Напълнете уреда за бавно готвене догоре. Не е необходимо да им слагате вода или да ги набождате с вилица. Просто ги гответе около 7 часа, докато омекнат. Можете да ги консумирате така или да ги обелите и намачкате.

 

Рецептите са от книгата "Силните храни за мозъка" на ИК "Изток Запад"

Рецепти