Картофено-беконови бомбички
от Симона Иванова | 10 март 2015
Страшно вкуснички

Всички ние се стремим да се храним с полезни неща, за да пазим добра фигура или просто, за да водим здравословен начин на живот.

 

Някои броят калории, други наблягат на плодове и зеленчуци, трети хапват разделно. Избягваме да пържим, избягваме мазните меса, избягваме и "калоричните” бомби. Само че и ние сме хора. И понякога, колкото и да е вредно, ни се хапва нещо мазничко и пържено. Все пак е невъзможно постоянно да броим калории и да си казваме "не, това не може”.

 

Разбира се, че е страхотно да водим здравословен начин на живот, но пък и пълното ограничаване не е идеалният вариант. "Прекаленият светец и Богу не е драг”, както се казва. Така че понякога можем да си позволим да даваме на организма си това, което му "се яде”, нищо, че е вредно.

 

Според някои, ако сте на диета и сте ограничили всичко калорично, а ужасно много ви се яде нещо сладко, по-добре му го дайте. В противен случай подлагате организма си на твърде голям стрес, което стопира свалянето на килограми.

 

Изследвания сочат, че при спазване на хранителен режим, ако веднъж в седмицата ненадейно увеличим приема на калории, това ще катализира по-бързо сваляне на килограми в следващите дни.

 

Ако най-накрая успяхме да ви убедим и сте склонни да съгрешите мъничко, направете го по най-вкусния начин.  Като ще е гарга, да е рошава.

 

Предлагаме ви да опитате нашата идея за невероятно вкусни и ефектни картофено-беконови бомбички. Да, да, знаем, че не са много полезни, но пък, както установихме, човешко е да се греши. И даже хич не е толкова страшно :)

 

Продукти:

 

1 кг картофи

1 яйце

2-3 с.л. прясно мляко

300 г бекон на ленти

300 г кашкавал (или чедър)

Галета (царевично брашно)

Розмарин, мащерка, чубрица, сух копър, чесън на прах (по желание)

Сол, черен пипер

 

Начин на приготвяне:

 

Картофите обелете и сварете. Намачкайте ги, като е възможно да останат малки бучици. Добавете яйцето, 2-3 супени лъжици прясно мляко, сол, черен пипер и подправки по ваш избор. Ние ви предлагаме розмарин, сух копър и чубрица. Разбъркайте добре сместа.

 

Нарежете кашкавала на кубчета, големи толкова, колкото искате да бъдат бомбичките. След това, гребвате от сместа, оформяте кюфтенца и във всяко поставяте кубче кашкавал. Увийте всяка бомбичка в парче бекон и забодете с клечки за шишчета, така че да се задържи бекона и да е по-лесно пърженето след това.

 

В чинийка или купичка смесете галетата с желани от вас подправки (чесън на прах, розмарин, мащерка). Разбира се, отново можете да импровизирате, както с подправките, така и с панировката – може да замените с царевично брашно или да смесите царевично брашно с галета. Овалвате бомбичките в сместа и пържите в силно загрято олио до готовност. След това отцеждате на кухненска хартия. Накрая се наслаждавате на божествения вкус!

 

Ако това ви се струва твърде вредно и калорично, можете да опечете бомбичките в тавичка, застлана с хартия за печене, вместо да ги пържите. Резултатът ще е също толкова добър!

 

29865 

 Снимка: pinterest

Рецепти