Вкусна баница с картофена плънка
от Kulinar.bg | 02 октомври 2014
Точно по български!

Колкото и пъти да споделяме рецепти за баница, никога няма да бъде достатъчно. Ние сме си българи и баницата е това, което ни прави горди от кулинарна гледна точка.

 

Домакините на всякъде по краищата на България приготвят различни видове от тестеното изкушение. Има прави баници, наложени, вити – каквито си поискате.

 

Откъм плънки също не изоставаме. Обичайната е с яйца и кисело мляко. Следва я тази с праз, зеле и спанак, изобщо – "зелените" пълнежи. И за финал можем спокойно да кажем, че баниците с кайма и картофи също са доста известни.

 

Днес ще говорим именно за последно споменатата. И под говорим, разбирайте – ще ви дадем страхотна рецепта! Това е без съмнение, така както без съмнение е и гарантирано добрия вкус на баницата с картофена плънка.

 

Необходими продукти:

 

12 листа кори за баница

 

За пълнежа:

 

5 картофа, средни на големина

1 голяма глава лук

2 ч.л. сол

1 ч.л. черен пипер

2 ч.л. едър червен пипер

2 яйца

3 с.л. кисело мляко

½ ч.ч. олио

 

За заливката:

 

1 яйце

1 с.л. кисело мляко

 

Начин на приготвяне:

 

Загрейте предварително фурната на 200 градуса.

 

Сварете и обелете 5-те картофа. След това ги намачкайте.

 

Нарежете лука на много ситно и го запържете до омекване. Прибавете и картофите, солта, червения пипер и черния пипер.

 

При непрестанно бъркане, оставете сместа за около 2-3 минути.

 

Разбийте яйцето и киселото мляко. Към тях прибавете олиото.

 

Намаслете тава за печене, подходяща за налагане на цели кори.

 

Сложете първата кора и залейте с малко от млечната смес. Наредете още 3 кори, като между тях винаги заливайте със сместа.

 

След четвъртата кора сложете от картофената смес.

 

Наредете още 3 кори и пак картофена смес, след това още 3 кори и пак картофи. Накрая сложете последните две кори.

 

Разбийте 1 яйце и 1 с.л. кисело мляко и полейте баницата.

 

Нарежете я на квадратчета и я сложете да се пече в загрятата фурна за 25-30 минути.

Рецепти