Колкото и пъти да споделяме рецепти за баница, никога няма да бъде достатъчно. Ние сме си българи и баницата е това, което ни прави горди от кулинарна гледна точка.
Домакините на всякъде по краищата на България приготвят различни видове от тестеното изкушение. Има прави баници, наложени, вити – каквито си поискате.
Откъм плънки също не изоставаме. Обичайната е с яйца и кисело мляко. Следва я тази с праз, зеле и спанак, изобщо – "зелените" пълнежи. И за финал можем спокойно да кажем, че баниците с кайма и картофи също са доста известни.
Днес ще говорим именно за последно споменатата. И под говорим, разбирайте – ще ви дадем страхотна рецепта! Това е без съмнение, така както без съмнение е и гарантирано добрия вкус на баницата с картофена плънка.
Необходими продукти:
12 листа кори за баница
За пълнежа:
5 картофа, средни на големина
1 голяма глава лук
2 ч.л. сол
1 ч.л. черен пипер
2 ч.л. едър червен пипер
2 яйца
3 с.л. кисело мляко
½ ч.ч. олио
За заливката:
1 яйце
1 с.л. кисело мляко
Начин на приготвяне:
Загрейте предварително фурната на 200 градуса.
Сварете и обелете 5-те картофа. След това ги намачкайте.
Нарежете лука на много ситно и го запържете до омекване. Прибавете и картофите, солта, червения пипер и черния пипер.
При непрестанно бъркане, оставете сместа за около 2-3 минути.
Разбийте яйцето и киселото мляко. Към тях прибавете олиото.
Намаслете тава за печене, подходяща за налагане на цели кори.
Сложете първата кора и залейте с малко от млечната смес. Наредете още 3 кори, като между тях винаги заливайте със сместа.
След четвъртата кора сложете от картофената смес.
Наредете още 3 кори и пак картофена смес, след това още 3 кори и пак картофи. Накрая сложете последните две кори.
Разбийте 1 яйце и 1 с.л. кисело мляко и полейте баницата.
Нарежете я на квадратчета и я сложете да се пече в загрятата фурна за 25-30 минути.