Калцоне - най-полулярната пица в целия свят
от Kulinar.bg | 03 септември 2014
Вижте как я приготвят в Италия и по света

Коя е най-известната пица? Или може би, коя е най-известна в България?

 

Според нас е калцоне. Досега не сме срещнали човек, който да не я харесва. А и много често се приготвя в домашни условия.

 

Освен, че е много вкусна, което е безспорен факт, е и много удобна за сервиране на деца. Поради нейната характерна форма – полукръг, в който е скрита плънката, децата могат да си я хапват лесно, без да се притесняваме, че по-голямата част от пълнежа ще отиде на земята.

 

Оригиналът на рецептата идва от Неапол. Типичната калцоне е печена и има пълнеж от салам или шунка, моцарела, рикота и пармезан или пекорино, и всичко това споено с едно яйце.

 

Някои регионални варианти на калцоне съдържат и съставки, които са характерни за съответните места.

 

Мини калцоне може да се изпържи в зехтин, съществуват и такива рецепти.

 

В Италия калцоне, голяма колкото сандвич, можете да си купите почти на всеки ъгъл. Предлага се като улична храна. В област Пулия пърженият вариант на рецептата се нарича панцероти и е характерен за региона.

 

Във Великобритания най-полулярният вариант на калцоне е под формата на дюнер. Използва се месо за дюнер за плънката, сирене и червен лук. Сервира се със зеленчуци и чили сос. На някои места и с горчица, за да има по-голям избор клиента.

 

В САЩ пицата е почти непроменена. Прави се с тесто за пица, а пълнежът е от зеленчуци, месо и сирене. Само че, сме почти убедени, че вкусът й няма да е съшият, имайки предвид продуктите, които се използват.

 

Не, че сме пристрастни, но в Италия наистина всичко е по-вкусно. Това се дължи на особеното отношение на този народ към храната. Нееднократно сме се убеждавали в това.

 

В Америка калцонето също се предлага с някои от традиционните италиански сирена – рикота, моцарела, пармезан или праволоне, но понякога се слагат и местни млечни продукти, а тогава вече пицата не може да се нарече съвсем коректно калцоне.

 

Ние разполагаме с две много вкусни рецепти, варианти на пица калцоне. Опитайте ги още днес за обяд :)

 

Мини калцоне

 

Пица калцоне и гъби и бекон

 

Рецепти