Какво става в организма, когато спрем месото?
от Симона Иванова | 13 юли 2015
За плюсовете и минусите от това

Все повече и повече расте броя на вегетарианците, а вече - на веганите и суровоядите. 

 

Дали поради това, че навън е лято и предпочитаме леките храни, дали поради някоя нова диета, или просто защото сме се наситили на месо, все по-често ни идват мисли спрем да хапваме месо. 

 

Без значение дали говорим за малък период от време (1-2 месеца), или плануваме в дългосрочен план, изключването на месните продукти от хранителния ни режим крие своите плюсове и минуси. 

 

След като публикацията Какво става в организма, когато спрем хляба? предизвика толкова голям интерес, решихме да проучим и как стои въпросът с месото.

 

Няма да ви убеждаваме колко е полезно месото или как на секундата трябва да се откажете от него. Просто ви представяме резултатите, до които е достигнал д-р Джоан Салг Блейк от Бостънския университет. 

 

Като за начало, ще загубите няколко килограма. В първите месеци след спирането на месото ще свалите 3-4 килограма и това е съвсем нормално, тъй като ще изключите напълно даден продукт от менюто си.

 

Въпреки това, ако наблегнете на сладкиши и вредни храни, не очаквайте загуби.

 

В началото ще се чувствате по-подути и ще имате усещане за тежест в стомаха.

 

Когато спрете месото, ще увеличите зеленчуците и други храни, тоест количеството трудносмилаеми храни ще се увеличи. Това от своя страна ще затрудни ензимите, които смилат тези продукти и ще доведе до подуване и образуване на газове.

 

В един момент организмът ви ще се пренастрои към новия режим и тези проблеми ще изчезнат. 

 

6409

photl.com


От друга страна обаче увеличаването на дневния прием на плодове и зеленчуци, ще увеличи полезните бактерии в организма, което ще доведе до намаляване риска от хронични заболявани.

 

Изключването на месото от хранителния режим ще намали риска от сърдечен удар. Изследвания показват, че риска от сърдечен удар при вегетарианците е с 24% по-нисък.

 

Хапването на повече зеленчуци намалява и възпаленията в организма

 

Но трябва да имате предвид, че след спирането на месото, мускулите ви ще имат нужда от повече време за възстановяване. 


Протеините изграждат мускулите и им помагат да се възстановят. Ако спортувате често и решите да спрете месото, това доста ще ви затрудни. Затова и много от спортуващите вегетарианци, приемат течни протеини, защото така се усвояват по-бързо. 

 

Приемайте много плодове, наблегнете на кокосовото и соевото мляко, ако ще се придържате към безмесен режим. 

 

Възможно е да загубите вкуса си - в месото има големи количества на цинк, които влияят на слуха и вкуса ни. Затова след спирането на месото и намаляването на количество цинк в организма, е възможно да се притъпят някои от сетивата ни. 

 

Вижте признаци за дефицит на цинк, както и кои храни са богати на него и съответно, ако сте решили да спирате месото, наблягайте на тях. 

 

2864

 photl.com


Може да се наложи да приемате хранителни добавки. Това е само в случай, че не си набавяте достатъчно разнообразна и питателна храна. 

 

Без значение дали ядете, или не ядете месо, важно е да приемате разнообразна храна, така че да си набавяте необходимите витамини и минерали.

 

Вслушвайте се в организма си, защото той ще ви покаже правилния път. Ако след спирането на месото не се чувствате добре, значи това не е вашият начин на живот. Правете си изследвания, за да знаете от какво допълнително има нужда вашия организъм. 

Рецепти