Какво още можем да направим във фритюрника?
от Мартина Николова | 14 януари 2016
За да го използваме максимално

Имате ли фритюрник? Ако не, то може би след тази статия ще размислите и ще намерите място за още един уред в кухнята си.

 

Имаме намерение да ви покажем какво още, освен картофи, можете да си приготвите в него.

 

Повечето от нас не харесва фритюрника, тъй като с него се хаби много мазнина. Оставяме поне 500 мл олио в уреда, но след като вече е пържено в нея и мазнината е престояла, не може да се използва по никакъв начин, затова отива в мивката.

 

Е, ние не обичаме да разхищаваме, затова събрахме няколко вкусни идеи за рецепти, които могат да се направят във фритюрник, дори по-лесно, отколкото в тиган на котлона.

 

Пържени банички. Малки, вкусни, хрупкави. Пригответе ги първи, след това, ако ви е останала мазнина, винаги можете да си изпържите картофи или някое от следващите ни предложения.

 

 снимка:ана


Паниран сладолед. Уникална рецепта. Техниката е точно такава – много силно загрято олио и само 15 секунди време, в което пържим сладоледа, за да не се стопи.

 

Бухти. Какво ако не бабините бухти можем да пуснем в този фритюрник. Ще станат светкавично.

 

Понички. По същия начин като с бухтите. На тестените малки сладурковци им е мястото точно в дълбокия фритюрник. И нека прибавим още една рецепта за понички Чурос. Идват от Испания и са супер вкусни.

 

youtube

 

Сега се местим малко по на изток, за да си направим фалафел. Фалафелът е дълбокопържено (на маслена баня или във фритюрник) кюфтенце, направено от нахут или бакла, или и двете. 

 

И на финала тежката артилерия – виенски шницел. Не сме хапвали по-вкусно нещо, повярвайте ни. 

 

37314

wikimedia.org 

 

И нека ви дадем един съвет – ако правите бухти или сладолед, направете ги първо, след това използвайте мазнината за други ястия – картофени или с месо. Така няма опасност да пренесете миризмата от шницелите върху поничките например.  

 

А сега си шрипомнете какво можем да сготвим в гофретника.

Рецепти