Какво да ядем при болна жлъчка?
от Симона Иванова | 31 юли 2015
И кои храни трябва да се ограничат

Болки в жлъчката се появяват най-вече при възпалена жлъчка. Симптомите - болки в дясното подребрие, при по-теки форми - гадене, повръщане, температура и втрисане. 

 

Причината за възпалена жлъчка е натрупване на жлъчни соли, което се дължи на обездвижване или неправилно хранене. 

 

За да не се активизират болките в жлъчката, необходимо е спазването на определена диета.

 

Кои храни трябва да се изключат от менюто?


- месо - от месата трябва да се изключат тлъстите меса - свинско (особено на скара), мазни меса, субпродукти, консервирани салами, сланина, дивеч;

 

- риба - от рибните изделия също трябва да се изключат мазните и тлъсти риби, както и пушената и осолена риба;

 

- плодове - фурми, кайсии, къпини, цитрусови плодове, касис, боровинки;

 

- зеленчуци - зеленолистни, патладжан, туршии и всякакви консервирани зеленчуци;

 

- ядки - слънчогледови семки, орехи, бадеми, фъстъци; 

 

- млечни продукти- високо маслените продукти, топени и пушени сирена, сирената с плесен - синьо сирене и сирене бри; 

 

- яйца - избягвайте консумацията на жълтъци, цели яйца може да се ядат най-много 2-3 на седмица, яйчени продукти като майонеза, горчица;

 

- подправки - избягвайте консумацията на силни подправки - черен пипер, лют пипер, люти чушки, чесън.

 

Какво е препоръчително да се яде?


- месо - леки меса като пилешко, заешко, говеждо, агнешко;

 

- риба - нетлъста риба, за предпочитане речна - мряна, бяла риба, пъстърва, щука, червеноперка;

 

 


Бяла риба върху оризово канапе - Люба Грънчарова

 

- плодове - могат да се приемат почти всички добре узрели - ябълки, круши. Не се изключват компоти и пресни сокове;

 

- зеленчуци - може да се приемат всички зеленчуци (без зеленолистните), като най-добре е да се набляга именно на зеленчуците;

 

-  млечни продукти - препоръчват се не особено маслените млека, несолени извара и сирене, домашно подквасено кисело мляко;

 

- яйца - само белтъците;

 

- варива - оризът е подходящ, в ограничени количества може да се приемат боб, леща и грах;

 

- подправки - копър, магданоз. 

 

 

Нека храната, която консумирате, да е приготвена на пара или варена. Абсолютно забранени са пържени и панирани храни.

 

Не подправяйте много ястията. Силните подправки стимулират отделянето на повече жлъчен сок, за да бъдат обработени, което създава дискомфорт на организма. 

 

Напълно забранен е алкохолът, включително бирата и виното. Подсладените сокове, газираните напитки също дразнят стомаха. 

 

Кафето сведете до минимум. 

Рецепти